Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Givmildare svenskar efter tsunamin

Sju av tio svenskar uppger efter tsunamin att de givit pengar till frivilligt bistånd senaste året.
Ett uppsving som Sida hoppas ska slå igenom även på andra områden.

Annons
Förra året var det knappt fyra av tio svenskar som uppgav att man skänkt pengar senaste året en siffra som legat ganska stadigt i flera år.
När Sida nu låtit Statistiska centralbyrån (SCB) undersöka svenskarnas givmildhet efter tsunamin märks ett klart uppsving: sju av tio säger sig alltså ha givit pengar senaste året.

Biståndsanslaget
Fler än förra året, nu totalt sex av tio, tycker vidare att nivån på det svenska statliga biståndsanslaget är lagom eller bör ökas. En ökning med tio procentenheter mot i fjol.
Flodvågskatastrofen i Sydostasien och mediernas bevakning av återuppbyggnadsprocessen är avgörande orsaker bakom uppsvinget, bedömer Johan Åkerblom, informationschef vid Sida.
Ännu är det svårt att sia om den ökade givmildheten håller på lång sikt. Men enligt Johan Åkerblom finns gott om hopp om det även när det gäller komplexa och svårfångade problem, som svältkatastrofer.

Djupintervjuer
 Vi ser i våra djupintervjuer att folk efter tsunamin också börjat resonera om varför det inte visas lika stor uppmärksamhet gentemot katastrofer som pågår år ut och år in i det tysta, som i Darfur eller i Kongo. Detta skulle kunna tala för en ökad medvetenhet om de tysta katastroferna, säger han till TT.
Ett annat resultat som talar för detta är att stödet till långsiktiga insatser för demokrati, hälsa och utbildning ökat, enligt Åkerblom. En av tre säger sig också blivit mer uppmärksam på orättvisor i världen på grund av fattigdom, efter tsunamin.
En ny utvärdering av svenskarnas inställning till bistånd genomförs i november.

Mer läsning

Annons