Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glassindustrin satsar på varm sommar

Annons
Miljöpartiet är redo att kompromissa med sin hårda EU-linje för att få bilda regering med socialdemokraterna efter valet 2006. Förutsättningen är att grön politik får genomslag.
Men miljöpartiet ligger ännu lågt när det gäller att ställa villkor. I stället signalerar Maria Wetterstrand kompromissvilja. Miljöpartiet kräver sedan länge utträde ur EU. Det kravet kommer man inte att driva i regeringsställning, enligt Wetterstrand.
Miljöpartiet antog på måndagen sin valplattform.
Allt fler blir underkända vid uppkörning och kunskapsprov för körkort. Dyra körlektioner gör att många genomför proven innan de är mogna, enligt Vägverket. På fem år har antalet godkända körkortsaspiranter minskat stadigt vid provtillfällena. Störst är skillnaderna dock vid kunskapstestet. Stanley Gustafsson på Vägverket säger att han upplever en attitydförändring hos aspiranterna, de är mer benägna att chansa, säger han.
Medicinskt är svensk sjukvård bra men tillgängligheten är dålig. Med den utgångspunkten lade den borgerliga alliansen på måndagen fram förslag om sjukvård och äldreomsorg. Partiernas välfärdsgrupp har låtit göra en enkät i åtta västländer om tillgänglighet och resultat i vården. Den visar att svensk sjukvård hamnar sist. Andelen patienter som tvingas vänta i mer än en vecka på att träffa läkare är 27 procent i Sverige mot 11 i Danmark.
En överväldigande majoritet av svenskarna är för ökad disciplin i skolan, visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av lärarförbunden, skriver Dagens Nyheter. Av de tillfrågade anser 73 procent att det är rätt att ge elever kvarsittning, 91 procent att lärare ska ha rätt att beslagta störande föremål som mobiltelefoner och 89 procent att lärare ska ha rätt att visa ut en elev resten av lektionen.
Resultatet av undersökningen presenterades vid ett seminarium om skolan i Almedalen på måndagen.
Röjningen efter orkanen Gudrun skördar fortfarande offer. På akuten vid Växjö lasarett tar man emot skadade skogsarbetare varje dag.
 Oacceptabelt, säger Arbetsmiljöverkets generalsekreterare Kenth Pettersson.
Tidigare i år var han beredd att stoppa röjningsarbetet om inte säkerheten skärptes. Men det beslutet låter vänta på sig.
 Ett stopp skulle få enorma konsekvenser för de drabbade, säger Pettersson till TT.
Hittills har tio personer dödats i röjningsarbetet.
Svenska företag i Saudiarabien kritiseras av organisationen Swedwatch för att de inte motverkar den i landet lagliga diskrimineringen av kvinnor och gästarbetare.
 De svenska företagen borde se mer till vad som kan göras för att tänja gränserna, säger Sara Nordbrand som skrivit rapporten för Swedwatch.
Företagen uppmanas dock inte lämna Saudiarabien. De bör i stället upprätta etiska handelsplaner och kräva saudiarabiska lagändringar.
För första gången på över tio år minskar antalet anställda vid landets universitet och högskolor. Förra året försvann motsvarande 800 heltidsjobb jämfört med 2003, visar en rapport från Högskoleverket och SCB. Den enda tjänstekategori som inte har drabbats är professorer och lektorer.
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) står för den största minskningen, minus 180 personer. Andra med stora personalminskningar är universiteten i Stockholm och Linköping.
Den åtalade 43-åringen som tagit på sig skulden för kidnappningen av Fabian Bengtsson förhördes i Göteborgs tingsrätt på måndagen.
Motivet var att han ville få ordning på sitt liv. 43-åringen började att planera redan i höstas och gjorde noggranna förberedelser genom att spana på hur Fabian Bengtsson rörde sig och genom att bygga en ljudisolerad låda.
Han bad en 25-årig kompis om hjälp efter att ha lurat i honom att Fabian Bengtsson var skyldig honom pengar.
Mitt i dalsländska Bengtsfors låg länge en av landets mest förorenade industritomter bortglömd. Men nu har miljödomstolen givit kommunen tillstånd att genomföra en sanering som kommer att kosta 120150 miljoner kronor. Naturvårdsverket står för huvuddelen av kostnaden.
Föroreningarna på det gamla EKA-området intill sjön Bengtsbrohöljen består bland annat av tolv ton kvicksilver och stora mängder dioxin efter en verksamhet som pågick för över 80 år sedan.
Tullen har beslagtagit 213 kilo amfetamin under årets första hälft. Det är nästan 20 kilo mer än hela förra årets skörd. Amfetaminet kommer huvudsakligen från Polen, men även från de baltiska länderna och Nederländerna.
Tullen tror att amfetamin brett ut sig som en partydrog i Sverige, och att fler än tidigare använder det i stället för alkohol. Även beslagen av opium har ökat kraftigt i år. Hittills har 14,2 kilo opium hittats, att jämföra med 2,3 kilo under samma period förra året.
Skyldig eller inte skyldig är knappast huvudfrågan när hovrätten i Malmö på tisdagen meddelar dom mot 53-årige Ulf Olsson. I stället gäller det om även hovrätten ska gå emot de rättspsykiatriska experterna och döma till fängelse.
I april dömdes Ulf Olsson i Lunds tingsrätt till livstids fängelse för att ha rövat bort, våldtagit och mördat tioåriga Helén Nilsson samt för att ha mördat 26-åriga Jannica Ekblad. Olsson nekar och vill bli frikänd.
Svensk ekonomi går brainte så dåligt som siffrorna anger. Bedömningen görs av finansminister Pär Nuder.
 Svensk ekonomi utvecklas starkare än vad statistiken för första kvartalet visade, sade Nuder vid en pressträff på måndagen.
Under första kvartalet blev tillväxten betydligt svagare, enligt SCB:s siffror och de flesta prognosmakarna har sedan dess skrivit ner den svenska tillväxttakten betydligt. Men det som oroar Nuder är hushållens försiktiga framtidstro.
Lindex har sålt den förlusttyngda underklädeskedjan Twilfit. Försäljningen väntas förbättra Lindex vinst och aktien steg under måndagens handel på Stockholmsbörsen. Köpare är ett konsortium lett av Anders Arnborger. Han är grundare av WBM, som har rättigheterna till varumärket Björn Borg. Arnborger sålde förra året sina aktier i WBM.
Försäljningen innebär att Lindex säljer 38 helägda Twilfitbutiker, tio franchisebutiker och varumärket Twilfit.
Det är fortfarande oklart om det svenska apoteksmonopolet strider mot EU:s regler. Men rättsläget klarnar sannolikt efter tisdagens tingsrättsdom mot Krister Hanner som sålde nikotintuggummi i trots mot svensk lag.
För fyra år sedan ville företagets Bringwells vd Krister Hanner få klarhet i om det svenska apoteksmonopolet står i konflikt med EU:s regelverk. Därför gick han till apoteket och köpte nikotintuggummi som han sedan sålde vidare i sin egen butik, i strid med svensk lag.
SAS riskerar att få betala 30 miljoner kronor i böter för att enligt den norska konkurrensmyndigheten ha missbrukat sin dominerande ställning på sträckan OsloÅlesund.
Myndigheten anser att SAS Braathens genom mycket låga priser förra sommaren missbrukade sin dominerande ställning på sträckan OsloÅlesund och därmed tvingade konkurrenten Norweigan Air Shuttle sluta flyga på sträckan.
Saab har räknat fel på ett helikopterkontrakt vilket kan kosta bolaget 250 miljoner kronor.
 De är de risker som vi kan överblicka, säger Saabs ekonomidirektör Lars Wahlund.
Saab gör en reservering för andra kvartalet på grund av "kraftigt försenade" leveranser av teknik till 18 helikoptrar till FMV. Värdet på helikopterkontraktet uppgår till två miljarder kronor.
Bakom reserveringen ligger oklarheter kring kontraktet med helikoptertillverkaren NH Industries, enligt Saab.
Glassbarens återkomst fet och härlig gräddglass tillsammans med dietglass ska rädda sommaren för glassindustrin.
 Vi tror på att glassbaren med glass i kulor har en ny framtid och satsar hårt på det i kombination med att ha riktig grädde och frukt i glassen, inget annat duger, säger Rolf Frid, vice vd i Sia med huvudkontor i halländska Slöinge till TT.
Fjolåret var en förlorad sommar för glassfabrikanterna där Sia kunde notera att vinsten bokstavligt regnade bort.

Mer läsning

Annons