Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Global rock mot Afrikas fattigdom

Paul McCartney och U2:s Bono ledde på söndagen en stjärnspäckad artistparad som samlade hundratusentals människor på fyra kontinenter i ett korståg mot fattigdomen i Afrika.

Annons
Live 8-konserterna, som kallats för den största rockshowen i världshistorien, hölls i nio storstäder över världen.
Målet var att sätta press på ledarna för världens rikaste länder, G8-gruppen, som nästa vecka möts för att diskutera åtgärder mot fattigdom och aids.
Inför cirka 200 000 människor i Londons Hyde Park uppträdde exbeatlen McCartney liksom Bono och Live 8:s initiativtagare Bob Geldof, som för 20 år sedan startade Live aid-galorna till hjälp för Etiopiens svältande.
Till skillnad från sina föregångare var Live 8-konserterna inte ämnade att samla in pengar.
 Vi är inte ute efter allmosor, vi är ute efter rättvisa, förklarade Bono och drog en lista på dödsorsaker i Afrika som har sin grund i fattigdomen.
På den afrikanska kontinenten hölls en Live 8-konsert, i Johannesburg i Sydafrika. Men uppslutningen var från början inte så stor. Omkring 5 000 personer hade samlats på eftermiddagen.

Fattig åhörare
Bland publiken fanns fattigdomens offer.
 Jag bor i ett slumområde, i ett skjul med ett rum med min fru och tre barn, berättade 32-årige Caiphus Mulaudzi.
Den fattige lastbilschauffören sade att han ville ha samma förmåner som människor i västvärlden.
 Ge oss hus. Ge oss mer jobb. Vi vill njuta av livet precis som ni. Vi vill vara som ni, förklarade Mulaudzi för AFP.
Showen i Johannesburg sändes till 36 länder i Afrika. Senare på kvällen väntades Sydafrikas förre president Nelson Mandela framträda vid evenemanget.
Mandela har tidigare uppmanat G8-ledarna att bekämpa fattigdomen i Afrika.
 Fattigdom är inte naturlig. Den är skapad av människan och kan övervinnas med mänskliga åtgärder, har den 86-årige Mandela förklarat.

Miljardär på scen
Förutom i London och Johannesburg hölls Live 8-konserter i Tokyo, Moskva, Berlin, Rom, Paris, Philadelphia, Toronto samt på ytterligare en plats i sydvästra England.
Bland många namnkunniga stjärnor som uppträdde återfanns Madonna, Pink Floyd, Maria Carey, Elton John, Snoop Dogg och Björk.
Microsofts grundare, mångmiljardären Bill Gates, framträdde vid konserten i London och gav sitt stöd till Live 8 och till den brittiske premiärministern Tony Blairs initiativ att göra fattigdomen till en huvudfråga vid G8-mötet i Gleneagles i Skottland i nästa vecka.
Bill Gates har donerat stora summor till kampen mot aids.

Mer läsning

Annons