Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GM lägger utvecklingsuppdrag hos Saab

Första steget mot att Saab ska få nya forsknings- och utvecklingsuppdrag från General Motors tas på torsdagen när GM:s forskningschef Alan Taub besöker Trollhättan.
Han ska också sammanträffa med Vinnovas ledning för att diskutera aktuella projekt i den 760-miljonerssatsning som görs fram till 2008.

Annons
GM Europa har redan beslutat att Saab ska utveckla så kallade infotainmentsystem för kommande bilmodeller, enligt vad GM Europas vd och Saab Automobiles nye ordförande Carl-Peter Forster uppgett.
 Det handlar om allt från radio och telefoni till navigering, säger presschef Christer Nilsson på Saab Automobile till TT.
Den tekniska forskningen har integrerats starkt inom GM Europa och Saab kommer att få spela en större roll inom områden där man ligger långt framme och som också kan gynna övriga GM-märken.

Nya projekt
 Men det är inte fråga om att flytta forskning till Sverige utan om nya forskningsprojekt, säger Nilsson och tillägger att det är alldeles för att spekulera i vad det kan komma att betyda för sysselsättningen.
Alan Taub kommer, enligt tidningen Ny Teknik, till Trollhättan för att delta i ett strategimöte som den här gången förlagts till Saab.
Taub ska också träffa Vinnovas generaldirektör Per Eriksson och avdelningschef Eva Lindencrona i Göteborg för att diskutera den satsning som staten, regionen och fordonsindustrin gör gemensamt och som omfattar 760 miljoner kronor under en treårsperiod.

Fordonstelematik
 Vi har tagit fram två förslag, ett inom produktionsteknik och ett inom fordons-IT, säger Lindencrona.
Inom produktionsteknik ingår exempelvis satsningar på integrerad produktionsutveckling, simulering av tillverkningsprocesser och virtuell produktionsutveckling.
Fordons-IT eller fordonstelematik gäller satsningar på datorarkitektur och kommunikation mellan fordon och infrastruktur.
Av de 760 miljoner som satsas på forskning inom framför allt västsvensk fordonsindustri fram till 2008 ska 580 miljoner gå till produktionsteknik och 180 miljoner till fordonstelematik.

Mer läsning

Annons