Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gnarps kyrka rustas

/
  • Inga klagomål på utsikten. Hans-Göran och Björn Eriksson, Bengt Wallin, Nils Svedin, Toje Sjöström och Ulf Hägg på Gnarps kyrkas fasad.

Gnarps kyrkas fasad, delar av koppartakplåten och en hel del annat på kyrkan fräschas i sommar upp för cirka två miljoner kronor.
Stiftet ställer upp med ett 40-procentigt bidrag.

Annons
I arbetena ingår även tilläggsisolering av vinden och en ramp för besökare på den västra sidan.
Kyrktuppen, på nästan 40 meters höjd, ska också få sig en ommålning eller förgyllning.
Arbetena går efter planerna, tycker projektledaren Toje Sjöström, Harmånger, och huvudentreprenören Bengt Wallin, Gnarp.
Positivt för ekonomin är att tornträet är i bättre skick än beräknat.
Vi byter dock en dörr och reparerar de tre övriga.
De fyra kupolkulorna ersätts, de är helt utruttnade.
Ulf Häggs företag från Söderhamn har byggt ställningen och gör fasadarbetena. Numera ställs helt andra säkerhetskrav än då snickaren Olle Nordling, Gnarp, balanserade på en enda planka på toppen och när målaren Erik Persson, Gnarp, klättrade upp till tuppen via en stege från en lucka. Det tros ha skett på 1960-talet enligt vad Nils Svedin i fastighetsnämnden berättar.
Målaren Hans-Göran Eriksson och sonen Björn från Hassela har utsikt ända hem från arbetsplatsen. För att nå till tuppen krävs klättring på lodräta stegar i ett tiotal meter vilket förklarar varför Hans-Göran, och inte ST:s utsände, blev tuppfotograf.
Det är inte bara att rusta en kyrka.
Det krävs hela tiden omfattande kontakter med länsstyrelsen och länsmuseet, konstaterar Bengt Wallin.
Gnarps kyrka stod klar 1786. I Jerker Brodéns Gnaschpsvenska ordlista berättas att kulan under tuppen och korset är ihålig och rymmer 37 liter korn. På Kärringberget i Byn, i början på 1100-talet, uppfördes den första sockenkyrkan men av den är numera bara delar av grunden kvar.

Mer läsning

Annons