Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gnaschpsvensk ordlista tryckt

/

Jerker Brodén, Gävle och Norrfjärden, har efter fyra års arbete tryckt sin Gnaschpsvenska ordlista med inte bara 1 200 ord utan även berättelser och anekdoter.

Annons
Jag har försökt sätta dialektorden i ett sammanhang då jag översatt dem till rikssvenska, berättar han.
Som att en tomhasch är en tomhals, en som inte kan få i sig nog mycket av det goda. Eller att onaskelet är något som smakar illa.
Många av dialektorden finns även på andra håll i regionen men Jerker Brodén konstaterar att dialekter kan skilja sig även från by till by. Numera, med den allt mer omfattande skolgången, håller som bekant dialekterna på att mer eller mindre försvinna.
Gnarps och även Bergsjös och Hasselas jätte Hadung pryder omslaget. Enligt berättelsen i boken, som allt annat återgivet på Gnaschspsvenska, stoppade Hadung kyrkbygget i Byn i Gnarp genom att kasta en väldelig sten från Älvåsen i Hassela. Ena halvan hamnade i Grängsjö och den andra i Tomtänget.
Grunden för kyrkbygget står kvar. Byar som Byn och Grängsjö var tidigare större än dagens centrala byar i Gnarp, konstaterar Jerker Brodén.
Några profiler, inte minst geniet Per Anton Westberg (1889 - 1968) och banarbetaren Gustaf Eriksson (1914 - 1989) har hedrats med att bli omskrivna och porträtterade.
Om Westberg skriver Brodén bland annat "Hä skulle nog gå å skrive ena hela bok öm hanses kunskaper å bedrifter. För å hölle se fresk å må bra jekk han döm fläste dagan barfota, sömmar söm vinter. Kröppen behövvde andes genöm poren i föttren enligt hanses uppfattning".
Boken presenteras vid hantverksdagen i Norrfjärden den 2 juli. Brodén har i många år visat sina träsniderier vid denna dag.
Jag och makan Rigmor, bördig från Harmånger, söker ett hus i Gnarp för att flytta tillbaka från Gävle men har ännu inte hittat något.
Nästa skrivarprojekt?
Troligen om falskmyntarligan på Trollsved, säger Jerker Brodén och visar några ST-klipp som kan bli ett stöd i det arbetet.
*** removed caption text ***
Jerker Brodén med sin "Gnaschpsvenska ordlista å må tellämpning".

Mer läsning

Annons