Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Goda fångster på premiären i Strömsbruk

Drygt 50 fiskare infann sig till lördagens fiskepremiär i Strömsbruk. Den blev möjlig genom att Fortum släppte på sommartappningen, 2,4 kubik per sekund, några dagar i förväg.

Annons
Det var hyggligt gjort, tyckte Bengt Svedberg i Harmångers fiskeområde.
En bra morgon hade Bengt Johansson, Näsviken, som med kastspö fick en havsöring på drygt fyra kilo att hugga på en wobbler.
Jag fick en här på 6,4 kilo redan för några år sedan, berättade han.
Bengt Johansson fiskade nedanför fabriken och det gjorde även bröderna Mikael Åström, Bergsjö, och Tommy Åström, Rogsta, som tillsammans drog upp fem havsöringar. De två största i tvåkilosklassen, tre betydligt mindre.
Att många små havsöringar stigit gladde de ansvariga i Harmångers fiskeområde. Det är ett bevis på att utsättningarna givit resultat, att fisken återvänder till sitt hemmavatten.
Vi satte under tre år ut 20 000 småfiskar och i fjol sommar 200 000 yngel, informerade Åke Andersson, fiskeområdets ordförande.
Bävrar har härjat enormt efter ån med främst björkfällning. Stockabröderna Anders och Mats Eriksson har dock skjutit några bävrar, annars är det få som jagar dessa djur.


Fredat i Stocka

I det norra utloppet av Harmångersån, Stocka, är kanalen nu fredad från fiske. I höst ska havsöring fångas där för utsättning ovan Hammarsbron och därigenom ska det långsiktiga målet om att få ett havsöringfiske ända upp till E4 kunna förverkligas.
Det har varit svårt för fisken att gå uppför laxtrappan i Strömsbruk men en och annan fiskare har under åren fått havsöringar ända upp i Harmånger, sade fisketillsynsmannen Åke Eriksson.
Ett antal har gått upp.
Det var inte bara havsöringar som högg på lördagen. Några fick även gäddor och harrar. Abborre, lake och ål finns det också.

Bildtexter:

Bengt Johansson med sin fina havsöring på drygt fyra kilo.

Bröderna Mikael och Tommy Åström fick snabbt fem havsöringar.

Mer läsning

Annons