Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

—Gör något mot fartsyndarna vid Forsmon

/
  • Mirre blev påkörd kort tid efter att Göran tog hand om honom. Men han överlevde och tog lärdom. Därför har han klara sig i tolv år som verkstadskatt.

—Alltför många kör på tok för fort. Det kan nog gå i 100 kilometer eller mer här på raksträckan. Jag har pratat med en som satt i kommunens trafiknämnd och jag har kontaktat Vägverket. Ingen bryr sig.

Annons
Göran Lindström driver sin bilverkstad på Forsmon i Bergeforsen sedan tolv år. Under den tiden har han förlorat sex katter. Samma sak har drabbat hans grannar och andra som bor efter den gamla riksvägen som går parallellt med gamla E4 mellan Bergeforsen och Stavreviken.
Jag brukar ta reda på övergivna katter, mata upp dom och ordna med veterinär. Sedan får dom bo här i kontorshuset bredvid verkstan, till jag hittar någon som vill ta hand om en katt.
En granne har tagit två, men båda har blivit påkörda så nu vill han inte ha någon mer.
En katt har blivit kvar på verkstaden i tolv år, så den kan han inte flytta. Märkligt nog har den överlevt fartsyndarnas framfart.
Det är nog för att den blev påkörd, men överlevde, redan en kort tid efter att den kom hit. Sedan dess aktar den sig för att gå ut på vägen, säger Göran och lyfter upp den kelsjuke överlevaren Mirre i famnen.
50 km
Högsta tillåtna hastighet längs vägen är 50 kilometer i timmen. På gamla E4 är hastigheten 90 norr om avfarten till Forsmon.
Det skulle inte hjälpa att sänka maxhastigheten, den bryr sig många inte om.
Nej, polisen skulle komma hit och mäta. Dom kan stå i slänten mellan gamla E4 och Forsmovägen och plocka fortkörare på båda sidor. Farthinder, rejäla vägbulor så att man inte kan köra för fort utan att riskera skador på bilen, är en annan lösning, anser Göran.
Att förlora sin katt är illa nog, men det finns gott om barn och äldre som rör sig efter vägen.
Jag fruktar att någon kommer till allvarlig skada innan något görs. Det är inte bara privatbilister och motorcyklister som använder raksträckan som en fartsträcka. En del av bussarna kör också alldeles för fort.

Mer läsning

Annons