Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gotlandspolitiker trodde på gratis digital-tv

De lokala politikerna och landshövdingen hade sannolikt inte en aning om vad de gav sig in på när de placerade Gotland i täten för Sveriges övergång till digital-tv.
På Gotland hoppades man då att SVT skulle stå för kostnaderna.
I verkligheten har hela notan hamnat hos hushållen.

Annons
I ett brev till regeringen i juni 2002 skrev dåvarande landshövdingen Lillemor Arvidsson och förra kommunalrådet Hans Klintbom att "Gotland erbjuder sig att utgöra ett försöksområde för en total övergång till digital tv-teknik". Längre ner i brevet står att "SVT som ju är en stor intressent bör hjälpa till med att genomföra projektet, informera allmänheten samt stå för de kostnader som uppkommer på Gotland med anledning av försöket".
Drygt tre år senare är det lätt att slå fast att det inte blev som brevskrivarna tänkt sig. Gotland blev inte ett försöksområde, utan där inleds på måndag den övergång till digitalt marksänd tv som ska vara avslutad om drygt två år.

Inga folkboxar
Tankarna på att SVT skulle betala kalaset hade sannolikt sitt ursprung i ett förslag från SVT:s vd Christina Jutterström våren 2002 om att alla hushåll skulle få en gratis digital-box. De så kallade "folkboxarna" skulle enligt förslaget finansieras med stöd från staten och kommersiella intressen.
Förslaget väckte ingen större entusiasm utanför tv-huset på Gärdet och i dag vet vi att hushållen själva måste betala för övergången till digital-tv. De som har bra antenn och begränsade behov har klarat sig undan med kostnader under tusenlappen, medan andra har fått betala åtskilliga tusen för att fortsätta se sina vanliga tv-kanaler.

För sent att backa
Teknikskiftet på Gotland har resulterat i åtskilliga ilskna insändare och i ett svar på en sådan skrev nyligen riksdagsledamoten Lilian Virgin (s) att Arvidsson och Klintbom varken frågade riksdagsledamöterna eller gotlänningarna innan de skrev brevet till regeringen.
 Jag kan vara kritisk för man visste för lite när brevet skrevs. Men nu är vi mitt uppe i det och det för sent att backa, säger hon till TT.
Rolf K Nilsson, chefredaktör för moderata Gotlands Allehanda, har dock in i det sista krävt att nedsläckningen ska stoppas.
 Jag tror varken Lillemor Arvidsson eller Hans Klintbom hade skrivit brevet om de vetat hur det skulle bli, säger han.

Mer läsning

Annons