Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott om björn i Västernorrland

/
  • Det finns gott om björn i länet. Spillning har samlats in främst av jägare. Slutsatsen blev att cirka 180 individer i Västernorrlands län. I Myre har man hittat gott om björnbajs.

Det finns björn i Myre. Det har björninventeringen i Västernorrland visat. Totalt finns det cirka 180 björnar i länet. Men mörkertalet är stort.

Annons
Under hösten 2004 har länsstyrelsen i samarbete med Jägareförbundet Mitt Norrland och Skandinaviska björnprojektet genomfört en spillningsinventering av björn.
Spillningen har samlats in främst av jägare och koordinatsatts vid Jägarförbundets vildvårtsstation. Därefter har proverna förberetts för DNA-analys av länstyrelsen.
Slutsatsen för Västernorrlands län blev omkring 180 björnar.
Men mörkertalet är stort. Två burkar delades ut till varje jaktlag. I burkarna ska spillningen samlas upp. De som blev utan stoppade knappast björnspillningen i fickan när de är ute promenerar i skogen, säger Stefan Eriksson, ordförande i Sundsvalls Jaktvårdskrets.
Alla björnar hittas naturligtvis inte vid en spillningsinventering. För att få ett mått på det troliga antalet individer använder man sig av flera beräkningsmetoder.

Mer läsning

Annons