Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratisprogrammen mot ljusare tider

Gratisprogram utmanar programgiganter som Microsoft.
För företag och organisationer finns sammanlagt miljarder att spara för dem som vågar ta steget.

Annons
 Fler och fler satsar på alternativen. De är accepterade och inte något mystiskt, som man inte vågar titta på, säger Karl Wejke, grundare av dataföretaget OP 5, som sedan 2002 lever på övervakning av datasystem.
Rikspolisstyrelsen, SMHI, tullen, regeringskansliet, Clas Ohlson, SCA, Borås stad, Svenska kyrkan och en allt längre lista av företag och organisationer vågar steget bort från de stora programvaruföretagen.
I spåren följer företag som ser en möjlighet att göra affärer. OP 5 är ett, My SQL och Red Hat några andra.
 Vi har ett 60-tal kunder och kan med dem som plattform visa att det här fungerar, säger Karl Wejke.

Valfrihet på nätet
Det har sagts länge gratis dataprogram har framtiden för sig. Linux, Open Office och andra ska växa sig stora.
Aktuellt för dagen är Firefox, en utmanare till Microsofts internetläsare Explorer. Framtagen av Mozilla Foundation med målet att bevara valfriheten på internet. Ett annat exempel är den populära söktjänsten Google. Listan kan göras lång.
Men trots alternativen håller Microsoft ställningarna. Ett exempel:
För några år sedan utredde Statskontoret alternativen till mjukvarujätten. I rapporten konstaterades att missnöjet med Microsoft var stort bland statliga förvaltningar. Rapporten visade också att det fanns stora pengar att tjäna för statskassan om man slapp licenskostnaderna.
Men sedan hände inget med det. Till och med Statskontoret slöt nytt kontrakt med Microsoft.

Kompetens
 Inte konstigt egentligen, man har inte kompetensen eller viljan att själva satsa på att utveckla och sköta de alternativa programlösningarna, utan väljer den enklaste lösningen, säger Karl Wejke.
Liknande undersökningar finns från till exempel Danmark, där den offentliga sektorn beräknas kunna spara sex miljarder kronor.
Själva grundtanken med gratisprogrammen har vuxit fram ur en vilja att användarna ska kunna dra nytta av varandras erfarenheter och att programmen den vägen ska bli allt bättre. Eventuella affärer och pengar ska göras på annat än själva programvaran.

Mer läsning

Annons