Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gravida i Ånge storrökare

Ny statistik från Socialstyrelsen visar att andelen kvinnor i landet som röker tidigt i graviditeten minskar.
Ånge ligger sämst till av länets kommuner.

Annons
Socialstyrelsen har tagit fram statistik varje år sedan 1984. Och det är i den som de dystra siffrorna för Ånge visar sig.
Bland mödrar till barn födda år 2003 i hela landet rökte tio procent under graviditeten. Kvinnor i ålder 30-34 år röker i lägst utsträckning under graviditeten, sju procent. Rökning är vanligast bland gravida tonåringar, där nästan var tredje gravid kvinna i landet bolmar. Andelen tonårsmammor med den vanan har dock minskat sedan början av 1980-talet, när varannan gravid tonåring rökte.
Av länets samtliga kommuner ligger Ånge sämst. 16 procent av de gravida kvinnorna i kommunen röker. Timrå kommer på andra plats med 15 procent.
I Sundsvall är det nio procent av de gravida kvinnorna som röker och i Nordanstig, norra Hälsingland, är det elva procent av de gravida kvinnorna som röker.
Även om Ånge toppar listan för länet så har andelen rökare bland gravida kvinnor i kommunen minskat under 2000-talet. År 2002 var det 18 procent som rökte och år 2001 var det hela 19 procent som rökte.
Tittar man längre tillbaka i statistiken, till 1984, rökte 34 procent av de gravida kvinnorna i Ånge kommun.
Men antalet rökare har varit betydligt lägre för Ånges del. År 2000 var det bara tio procent av de gravida kvinnorna i kommunen som rökte.
Socialstyrelsen konstaterar att det finns stora regionala skillnader i rökningen. Gävleborg är det län som har högst andel gravida som röker. Medan Västerbottens län har lägst andel. Bland kommunerna toppar Markaryd och Haparanda, med 27 respektive 24 procent. Lägst andel rökare har Danderyd och Ockelbo med en respektive två procent.

Mer läsning

Annons