Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grottfolk på världsrekorddjup

Nio grottklättrare har tagit sig under 2 000-metersnivån och satt världsrekord.
De nådde 2 080 meter ner i världens djupaste grotta i Krubera i nordvästra Georgien.

Annons
För fyra år sedan inleddes ett projekt med målet att nå under 2 000-metersnivån. De sex världsrekordhållarna kunde genomföra sin klättring tack vare en tidigare expedition som rensat blockerade passager i grottan, skriver BBC på sin hemsida.
Grottan i Krubera ligger i delrepubliken Abchazien, under Arabikaberget i bergskedjan Kaukasus.
 Inte ens nu vet vi om vi nått gränsen eller om man kan fortsätta. Vi är ganska säkra på att så småningom ta oss ännu djupare, sade Alexander Klimtjouk, en veteranklättrare som organiserat expeditionen.

56 personer i början
Elva kvinnor och 45 män från sju länder inledde framstöten i grottan i september förra året med fem tons utrustning. Expeditionen satte också upp fyra basläger på 700, 1 215 1 410 och 1 640 meters djup. Kontakten med markytan behöll de med en telefonlina, fäst på en tre kilometer lång lina.
De måste passera droppstensbildningar och spränga bort stenblock som låg i vägen i passager.
Septemberexpeditionen mötte många hinder på vägen ner. När den pågått i tre veckor satte en kall damm stopp för fortsatt klättring. Expeditionsmedlemmen Sergio Garcia-Dils de la Vega utsattes för en iskall vattenkaskad när han undersökte om det fanns en väg förbi dammen.
De la Vega tvingades dra sig tillbaka när han märkte att hans vattentäta dräkt fått flera hål. Kamraterna Denis Kurta och Dmitrij Fedotov lyckades tränga sig genom en smal, hundra meter lång passage och på så sätt komma förbi dammen.

Fann rekordvägen
En ukrainsk grupp med sex medlemmar, som sändes ner i oktober för att rensa upp efter föregångarna, undersökte outforskade leder och gjorde genombrott via flera nya passager och vertikala schakt. Expeditionsledaren Juri Kasjan fann efter att ha tagit sig ner i ett schakt att han passerat 2 000 metersnivån. Tillsammans med kamraterna tog han sig ner till ett sandhål på rekorddjupet 2 080 meter. Som jämförelse tar sig sydafrikanska gruvarbetare men med hissars hjälp ner minst 3 400 meter.

Mer läsning

Annons