Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gud som Gud, liksom

/
  • Just nu har debatten om skolavslutningar i kyrkor seglat upp igen på den politiska agendan. Det här är visserligen ett pyttelitet diskussionsämne sett i ett världsligt perspektiv, men ändå. Det säger något om hur religioner har en förmåga att så split istället för att ena. Och det är ju så 1900-tal. Därför är det otroligt befriande när man hamnar bland människor som har lämnat det där gamla grollet bakom sig. Som när jag var på min brorsdotters dop för några helger sedan.

Annons

Vill man se förändringar måste man sätta ned foten. Ordentligt. Ett föredöme på det området borde vara Heather Cho, serviceansvarig och vice vd på Korean Air. Eller det var hon åtminstone innan jul. Just nu står hon åtalad för att ha brutit mot diverse flyglagar. Och det bara för att hon ville förbättra den slappa servicen ombord. Okej, hon tog kanske i lite väl mycket när hon tvingade planet att vända tillbaka till gaten på JFK. Eller när hon tvingade kabinchefen att gå ned på knä. Men serveras nötterna på ett hafsigt sätt så måste man markera. Annars kan det ju bli hur galet som helst. Som det här med religion, till exempel.

Just nu har debatten om skolavslutningar i kyrkor seglat upp igen på den politiska agendan. Det här är visserligen ett pyttelitet diskussionsämne sett i ett världsligt perspektiv, men ändå. Det säger något om hur religioner har en förmåga att så split istället för att ena. Och det är ju så 1900-tal. Därför är det otroligt befriande när man hamnar bland människor som har lämnat det där gamla grollet bakom sig. Som när jag var på min brorsdotters dop för några helger sedan.

Dopet hölls i den protestantiska, svenska statskyrkan, trots att hennes far är katolik och hennes mor muslim. Ett 60-tal personer, släkt och vänner, kom för att närvara vid dopet och festligheterna efteråt, och bland dem fanns en hel drös skilda nationaliteter och religioner representerade. Här fanns släktingar från Colombia, Iran, Spanien, Sundsvall och Stockholm, vänner med ursprung från Libanon, Indien, Argentina, Paraguaya och flera andra länder. På buffébordet samsades sydamerikanska rätter med persiska och så klart, en klassisk svensk smörgåstårta. En salig blandning, helt enkelt, i ordens rätta bemärkelse. Och ingen lyfte ens på ögonbrynet åt det lite lustiga faktum att en katolik och en muslim väljer att döpa sitt barn till protestant. För Gud som Gud liksom, som en av mina bordsgrannar uttryckte det.

Darwin brukade kalla det för the survival of the fittest. Alltså att det är den som är mest anpassningsbar för förändringar, som är framtiden. För världen är föränderlig. Och en direkt konsekvens av det är att den blir mer och mer multikulturell. Oavsett hur man kämpar emot. Min logik säger mig att det ju borde betyda att de gamla religionsmotsättningarna är dömda att dö ut. Och det snart. För vi har liksom redan passerat gränsen.

Men hur vad det nu med Heather Cho – vad har hon med det här att göra? Jag vet faktiskt inte. Men det är klart, hon gick ju också över gränsen. Fast på ett helt annat sätt.

Mer läsning

Annons