Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hagen blev en dödsfälla

Isen brast och fyra djur hamnade i vattnet. Två hästar fick hjälp ur vaken, men en häst och en tjur drunknade i Viggetjärn. — Jag visste inte att isen var så svag, säger den djupt olycklige djurägaren Lars Jensen.

Annons
Förra helgen inspekterade Lars Jensen isens tjocklek . Han bedömde då att det skulle dröja innan det var dags att flytta in stängslet till fastlandet.
Men vid åttatiden i går morse upptäckte två förbipasserande män djuren i vattnet. Djurägaren larmades snabbt och tillsammans lyckades de rädda livet på varmblodet Fippan och den danska jyskhästen Laika. Den tredje hästen och en tjur som också ramlat i vattnet var dessvärre redan döda.
Även Stödes räddningstjänst kallades till platsen, men när de kom fram var alla djuren redan uppdragna.
Jag vet inte hur länge de kämpat i vattnet. Eller om alla gick igenom isen samtidigt, säger Lars Jensen.
Fippan och Laika var aktiva, men inte panikslagna, när räddarna kom fram. Med hjälp av spännband och rep drogs alla upp på land.
Det gick ganska enkelt att få upp Fippan, men Laika är tung och det tog sin tid att få upp henne, säger Lars Jensen.
Laika var något slöare, men enligt djurägaren kan det ha med rasens mentalitet att göra.
När de kom upp på land var de ungefär som vanligt och Laika hade bråttom till maten, säger djurägaren.
Förutom det tre hästarna och tjuren fanns även shetlandsponnyn Persha och kalven Rosa i hagen. De hade inte ramlat i vattnet, men när alla djuren var uppdragna på land sprang Rosa ut i vattnet.
Hon simmade fram och tillbaka i hålet några gånger innan vi drog upp henne, säger Lars Jensen.
Den tragiska olyckan inträffade i Viggetjärn, Sörvigge. Djuren har haft möjlighet att vara på en begränsad isyta medan isen legat tjock. Men de senaste dagarnas issmältning innebar döden för två av dem. Direkt utanför strandkanten är det ett vattendjup på 1,52 meter.

Mer läsning

Annons