Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häktad på fri fot får behålla sin sjukpeng

Har en person som är häktad i sin frånvaro rätt till sjukpeng från Försäkringskassan? Det undrar länsrätten i Göteborg, som inte lyckats klura ut svaret — men ändå säger ja.

Annons
Huvudperson i ärendet är en 53-årig man, som är häktad i sin frånvaro. Han och en kamrat är misstänkta för att ha lurat dödsbon i Göteborg på totalt åtta miljoner kronor, skriver Göteborgs-Posten.
Häktningen gjordes sedan de två männen inte kommit till rättegången i oktober 2002. Ett år senare drog Försäkringskassan in 53-åringens sjukersättning, som betalats ut till den adress han uppgivit en postbox i ett land i Afrika.
Mannen överklagade dock, och hävdade att han behövde pengarna för sin försörjning. Han var ju på fri fot.
Om en person är häktad eller intagen på anstalt, gäller särskilda regler för sjukersättning. De intagna anses inte ha sådana omkostnader som ersättningen ska täcka.
Men frågan är om detta också gäller den som är häktad i sin frånvaro, och alltså enligt rättsväsendet inte borde ha de utgifter det innebär att vara på fri fot?
Länsrätten skriver i sin dom att svaret inte kan fastställas ur lagtexterna, och finner därför att Försäkringskassan gjorde fel när den drog in 53-åringens sjukpeng. Försäkringskassan har inte bestämt om man ska överklaga domen.

Mer läsning

Annons