Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Häktet på Saltvik utökas till femtio platser

Kriminalvårdens storanstalt på Saltvik i norra Härnösand blir större än planerat. Häktet utökas med tjugo platser och antalet anställda växer med 20–25 nya jobb till uppåt 250 totalt.

Annons
Beskedet om utökningen lämnas av landshövding Gerhard Larsson efter ett formellt samrådsförfarande i dagarna mellan länsstyrelsen och Kriminalvårdsstyrelsens generaldirektör Lars Nylén.
Häktet i Härnösand har för närvarande 31 platser. Men kriminalvården har större behov. Därför lägger man på upp till femtio platser när häktet byggs ihop med Saltvik.
Vi pratade om 2530 mer i personal tidigare. Nu pratar vi om ett femtiotal fler heltidsanställda. Ett rejält tillskott för Härnösand, säger en nöjd Gerhard Larsson.
Enligt tidigare beslut ska Saltviksanstalten som i dag har 44 platser byggas ut med cirka 75 anstaltsplatser och 24 särskilda säkerhetsplatser. I och med flytten av häktet från polishuset och nu de extra platserna kommer Saltvik allt som allt att få 200 kriminalvårdsplatser.
Om heltidsjobben räknas om i antal huvuden med hänsyn till deltider kan personalstyrkan komma att landa så högt som mellan 250 och 280 anställda.
I klartext har Östersund och Härnösand stridit om de nya häktesplatserna. Gerhard Larsson ser flera förklaringar till att valet faller på Härnösand.
Vi har en god tradition kring kriminalvården i Härnösand, vi har förhållandevis lite problematik och få rymningar. Dessutom har vi rättspsyk i Sundsvall som backar upp och vi tror på en bra rekrytering.
Personalen ska rekryteras successivt. Länsarbetsnämnden inför en bristyrkesutbildning som startar redan sommar med en första kull, säger han.
Extra häktesplatser har efterlysts av justitieminister Thomas Bodström runt hela landet. Men uppdraget är utlagt på generaldirektör Lars Nylén och det ska inte behöva ta några nya politiska varv för att komma till beslut.
Om allt rullar på som planerat står den nya storanstalten färdig att tas i bruk runt årsskiftet 20082009.

Mer läsning

Annons