Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där...

/

Linda Thelin, expert i Mittmedias naturprogram Vildriket som tycker att björnens vinterbeteende är absurt och förmodligen skulle sopa banan med konkurrensen i programmet "Hur gör djur?"

Annons

När började du intressera dig för djur?

– Djur har alltid varit mitt största intresse, ända sedan barnsben. I skolan när vi läste geografi tyckte jag alltid att det var mest intressant vilka djur som fanns i olika länder. Sen struntade jag i flaggor och huvudstäder.

Du är ju rovdjursexpert, hur blir man det?

– Jag utbildade mig till biolog med inriktning på zoologi, läran om djuren, men då var det inte rovdjur specifikt utan alla djur. Rovdjuren är fascinerande som arter och det är intressant med relationen till människan. Jag är intresserad av djurs beteenden och har studerat hur de påverkas av sin omgivning.

Är det något beteende som är särskilt fascinerande?

– Björnens idegång fascinerar många, och även mig. För det är så absurt att den går och lägger sig och sover en hel vinter. Det är ju sånt som vi människor inte skulle kunna klara av.

Ja, nu ska vi få följa en björn på nära håll som gör just det, vad tänker du om björnkameran?

– Det blir nog jättekul, verkligen spännande Jag kommer titta mycket själv. Sen kanske den får ungar och det är kul.

Vad kommer vara med i vårt program Vildriket, varför ska man kolla på det?

– Det är ett tacksamt format, webbaserat och korta avsnitt. Jag tror det kommer passa en bred publik, vuxna men även yngre barn. Jag hoppas att de som tittar får lite bättre kunskap och sen är det trevligt tittning naturligtvis.

Sen får man ju titta på dig också, hur känns det att vara med?

– Det är kul. Jag vill gärna medverka, det är lite av ett mål i livet att sprida kunskap om djur och natur och väcka intresse att värna om den.

Mer läsning

Annons