Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Halv miljon för pirattips

Sätt dit ett företag eller en organisation som använder piratkopierade programvaror och få upp till en halv miljon kronor i belöning. Angiveri är på väg att bli lönsamt.

Annons
 Man kan alltid ha en diskussion om hur bra det är med angiveri, men jämför det med att tipsa tullen om narkotikasmuggling eller att tipsa polisen om brott, säger John Hugosson, ordförande i branschorganisationen BSA till TT.
BSA organiserar företag som utvecklar och tillverkar datorprogram och datorspel. Länge har de slagits mot piratmarknaden och driver varje år kampanjer för att få privatpersoner, företag och organisationer att bara använda program från leverantörerna.
Varje år får BSA in över hundra tips om piratanvändare. Av dem leder ett drygt tiotal till skadestånd och köp av nya licenser.

Höjt belopp
Tipspengar har funnits förut, men nu höjs maxbeloppet till 500 000 kronor.
 Det är mycket pengar, men så handlar piratmarknaden också om mycket stora belopp, säger John Hugosson och fortsätter:
 Vi räknar med att antalet tips kommer att öka betydligt när belöningen höjs.
Dessutom räknar BSA med att uppmärksamheten kring belöningen, som innebär att tipsaren får tio procent av ett eventuellt skadestånd men max en halv miljon, ska öka medvetenheten hos användarna om att väcka intresset för frågan.
 Användningen av piratprogram är fortfarande mycket hög i Sverige och vi vill stödja dem som sitter inne med information om piratkopiering, men inte får gehör för problemet, säger John Hugosson.
Nyligen dömdes en man av Svea Hovrätt till att betala 165 000 kronor i skadestånd till BSA för att ha sålt piratkopierade programvaror.

Kan växa
Enligt analysföretaget IDC kan den svenska IT-sektorn, som i dag sysselsätter över 100 000 personer, växa rejält om piratkopierandet minskade med 10 procent fram till 2009. Enligt IDC skulle den förväntade tillväxten i branschen på 22 procent öka till 29 procent och det skulle skapas 21 000 nya jobb.
Enligt en omdiskuterad undersökning från IDC är 26 procent av alla programvaror som används i Sverige piratkopior. Det skulle i så fall innebära att andelen sjunkit på några år, men att värdet på piratprogrammen ökat från 1,7 miljarder kronor 2003 till 2,2 miljarder 2004.

Mer läsning

Annons