Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han drömmer om ett hållbart samhälle

/
  • Anders Nyquist, arkitekten från Pråmviken som brinner för ett ekologiskt hållbart samhälle.

Arkitekten Anders Nyquist bor ett ekologiskt hus i Rumpan, Pråmviken. Där har han också sitt kontor där många ideér om hållbara ekologiska system sett dagens ljus.

Annons
Det dör 50 000 barn varje dag i världen. De flesta i tarmsjukdomar på grund av förorenat vatten.
I princip kan man säga att man förorenar sitt dricksvatten från toaletterna. Därför måste man hitta på nya slutna sanitära system, säger Anders Nyquist.
Anders är medlem i Zeri (Zero Emissions Research and Initiatives) där han föreläser om hållbara hållbara samhällssystem.
Min dröm och målsättning är ett samhälle som eftersträvar en hållbar utveckling med slutna kretssystem. Näringsämnen ska återföras till den produktiva marken där den gör nytta, säger Anders Nyquist.
En delegation från Sydafrika har varit i kontakt med Anders från Pråmviken.
De kontaktade mig och var intresserade av ett slutet toalettsystem med låg energi- och vattenförbrukning. De pratade om att utrusta 26 000 sådana anläggningar, säger Anders Nyquist.
Daiwa House, ett av Japans största entreprenör i byggbranchen, hälsade på Anders Nyquist för att informaera sig om framtidens hållbara kretslopp.
De ville miljöanpassa ett av sina kontor i Sendai. Eftersom de lokala förhållandena varierar finns det ingen standardlösning som passar över allt. Men de fick några förslag som gör att vatten- och energikonsumtionen optimerades, säger Anders Nyquist.
Anders menar att det enda hindret mot avlopp i kretslopp är våra egna inställningar och fördomar. En hållbar avloppslösning behöver inte vara högteknologisk eller dyrbar.
Man ska ha klart för sig att nya lösningar också representerar nya tänkesätt. Det innebär nya rutiner, därför är det viktigt att grundligen sätta sig in i principerna för sytemets funktion, säger Anders Nyquist.
Laggabergs skola är ett bra exempel på hur man kan lösa avloppsproblem till ett miljövänligt kretslopp.
Skolan har installerat separeringstoaletter som lämpar sig på alla ställen. De är urinseparerade och det tas till vara som gödning. Avföringen komposteras och går tillbaka till jorden. Ett kretslopp som fungerar alldeles utmärkt, säger Anders Nyquist.
Enligt en amerikansk analys blir framtidens miljöindustri större än IT-sektorn
Visonären Nyquist drömmer om att det byggs hus i Sundsvall som ska vara utrustade med all den nya miljöteknik för ett fungerande kretslopp.
Så att människor kan se helheten hur ett samhälle ska fungera med ett hållbart
slutet kretslopp, säger Anders Nyquist.

BILDTEXT
En delegation från Daiwa House i Japan med bland annat Gunter Pauli från ZERI Organization, Japan samt Jenine Benyus, USA. I mitten står Anders och Ingrid Nyquist.

Mer läsning

Annons