Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han flyr orkanen på små grusvägar

- Materiella ting är en bagatell i slutändan. En sån här gång känner man att bara man kommer ut med livhanken får man vara glad! Erik Hånell med fru och två små barn bor i Houston vid kusten och har tagit sin tillflykt till Austin, ungefär trettio svenska mil längre in i Texas. Det tog dem femton timmar i bil.

Annons
- Normalt tar det två och en halv till tre timmar. Vi tog oss hit på små grusvägar. Vi tankade på varje mack som om den var den sista.
- Vi följde alltså inte myndigheternas evakueringsvägar. Det hade aldrig gått. Där var det stopp, berättar Erik Hånell över mobiltelefonen strax efter fyra i går på eftermiddagen, svensk tid.
- Men det är mycket blandade känslor. Vi tänker på alla dem som är kvar i Houston, lägger han till. Erik Hånell är född i Härnösand och bodde i Fränsta innan yrket ledde honom via Göteborg till Houston i USA där han bor sedan fyra år tillbaka. Kontakten med rötterna finns kvar i form av familjens sommarstuga i Nordingrå. Eriks farbror är PG Hånell på länsstyrelsen, faster är Gunhild Hånell på Radio Västernorrland och kusin är Kristin Hånell på Mitt-nytt. Han gav sig av i flykt från orkanen Rita vid 3-tiden på morgonen tillsammans med hustrun Katarina och barnen Isabelle, 2 år, och Elliott, 6 månader. I dag är de förskansade i en lånad sommarstuga i Austin ihop med två andra familjer.
- Vi har det bra. Vi har ju lyckats komma iväg. Jag kan tänka mig att stämningen i Houston är desperat just nu. Ett stort problem är supply med bensin. Folk kör från mack till mack till mack. Till slut får de motorstopp.
- Nu är vi i ytterkanten av orkanen. Vad man fruktar här är de tornados som kan komma.

Mer läsning

Annons