Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hantverksdag med olika slöjdvarianter

/
  • Lars Johan, Karin, Anna och Erika Fritz från Parteboda provar på luffarslöjd. Vilket innebär att göra saker och bruksföremål av ståltråd.

Under lördagen var det hantverksdag på Borgsjö hembygdsgård.
Luffarslöjd och en speciell variant av halmslöjd var några av de hantverk som besökande fick pröva på.
Ett populärt slöjderi bland både barn och vuxna.

Annons
På Borgsjö hembygdsgård kunde besökande prova på olika hantverk under lördagen. Flera provade på att göra som luffarna gjorde förr i tiden. Skapa saker utav ståltråd i olika grovlekar och färger. Förr i tiden gick luffarna runt med lite ståltråd i fickan och erbjöd sina färdigheter till gårdarna. Det berättar Monika Frank, från Ånge slöjd och hantverksförening, som är en av initiativtagarna till hantverksdagen.
Vi ville slå ett slag för hantverket, säger hon.
Enligt Monika Frank så är det bara fantasin som sätter gränser till vad man kan skapa när det gäller luffarslöjd. Allt från krokar och brödnaggar till strykjärnsställ och grytunderlägg går att tillverka i alla möjliga olika modeller. En av dem som provade var tioårige Rikard Hedman från Stöde. Han gjorde en krok att hänga saker på samt en potatissticka. Och han tyckte det var riktigt roligt speciellt för att, som han sa, "det var så krångligt".
Vid halmslöjden var det Nina Eriksson som hjälpte till och visade hur man kunde tillverka saker av vass.
Vi använder det för att det är lättare att jobba med och sedan är det lätt att få tag i längs sjökanten, säger hon.
Hon visar bland annat hur man kan göra "halmstjärnor" och oroare. Oroarna är ett slags mobil som man kan utsmycka med både papper och vass i olika former. Nina Eriksson använder sig även av grenar och kvistar av olika slag för att tillverka sina saker och även här kommer fantasin väl till pass. Många prövar hur det fungerar och när de påtat på ett tag med de olika hantverken kunde det smaka bra med lite hembakt bröd.
I bagarstugan hjälpte Ingalill Fhanér, från Borgsjö hembygdsförening, till med baket av tunnbröd och många provade även på det. Alltmedan de, med spända öron, lyssnade till vad Inglill berättade om baket och de olika knepen som gör brödet gott. Men när det gäller recepten så säger hon helt enkelt att det säkert finns lika många som det finns bagerskor. En sak som är viktig är däremot att hålla fyr i ugnen.
Det är viktigt att det är varmt där för att få ett bra bröd, säger hon.
Efter allt skapande under dagen kunde sedan de som ville köpa fika och härligt hembakt tunnbröd.

Mer läsning

Annons