Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Här är det vardagsmat att se björn"

Antalet björnar i Västernorrland kan vara dubbelt så stort än vad man tidigare trott. I Holm är många övertygade om att det är så. — Här är det vardagsmat att se björn, säger skogsmaskinföraren Hans Wiklund.

Annons
Om ett par veckor kommer svaret på den stora björnspillningsinventering som gjordes i Västernorrland under vårvintern.
Spillningsproverna är på analys i Grenoble i Frankrike. Resultatet ska vara klart någon gång i maj.
Utifrån det skriver vi till Naturvårdsverket och begär hur många björnar vi vill skjuta, säger Karin Saltin på länsstyrelsen.
Ifjol blev tilldelningen fem björnar för hela länet. Många fler kommer antagligen att få skjutas i år.
Björnspillningsinventeringen som gjordes i Gävleborg och Dalarna 2001 visade att antalet björnar där var dubbelt så stort jämfört med tidigare beräkningar. Och inget utesluter att resultatet blir det samma i Västernorrland där björntätheten antas vara störst i de nordvästra delarna.
Skogsmaskinföraren Hans Wiklund i Anundgård, Holm, berättar att han såg björn så sent som i förrgår. Det var andra gången.
Jag och mamma var ute och cyklade med hundarna. När de började skälla såg jag hur björnen började springa över hygget. Den var väldigt stor och rörde sig otroligt fint, som en boll som rullade fram, säger han.
Enligt Björn Wiklund är det många i Holmtrakten som delar hans erfarenhet av att se björn. Och själv känner han sig inte direkt orolig av de stora djuren rör sig bara kilometer i från byn.
Här är det vardagsmat att se björn, säger han.

Mer läsning

Annons