Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här får byggare låna redskap

/
  • Ligger veden långt ifrån vedboden kan ett såndat här rullband spara ryggar.
  • Den här hydrauliska vedklyven är het på våren. Den är populär när folk håller på med veden menar Bertil Nordlöf.

Njurunda fastighetsägareförening växer med 100 medlemmar om året. I dagsläget har man omkring 1 200 stycken som tar chansen att för en blygsam årsavgift kunna låna allt från cementblandare till tapetserarbord.

Annons
1921 gick 25 fastighetsägare ihop och bildade Njurunda Fastighetsägareförening. För 100 kronor om året i avgift har villa- och sommarstugeägare möjlighet att låna bland annat transportmedel och trädgårdsutrustning. Det är saker som är dyra i inköp och används kanske bara en gång om året. Låna är därför en lysande idé.
Vi är uppdelade på 15 stycken personer som har hand om prylarna som vi förvarar i garage eller bodar. Sedan har vi listor på alla som lånat släpvagnar eller något annat av vårt omfattande sortiment. Två dygn är lånetiden om inte vi kommer överens om något annat, säger Bertil Nordlöf som varit med i föreningen i tio år och de senaste tre åren suttit med i styrelsen.
Föreningen fick sina första stadgar 1929. Under 1930-talet arbetade man mest med vatten- och vägfrågor. De flesta medlemmarna bor i gamla Njurunda socken men idén har spridit sig till Söråker i norr och Gnarp i söder.
Med en avgift på en hundring om året och 1 200 medlemmar blir det klirr i kassan. Pengarna går till inköp av nya maskiner och reparationer av materialet. En tung post är besiktningen av våra släpvagnar, säger Bertil Nordlöf.
Föreningens huvuduppgifter är utlåning av redskap och rådgivning om tomtplanering, målning, dränering och markisolering.
Den sociala funktionen att skapa kontakter mellan fastighetsägarna är en röd tråd i föreningens verksamhet, säger Bertil Nordlöf.
På 1970-talet när medlemsantalet ökade började föreningen införskaffa olika maskiner för underhåll av hus och trädgård som i dag lånas ut gratis till medlemmarna.
Ibland kan det gå snett med hanteringen av maskinerna. Det kan vara avslitna elkablar till släpvagnarna eller söderpressade manöverspakar till vedklyvarna. Men på det stora hela så är det lite haverier på våra maskiner, säger Bertil Nordlöf.

Mer läsning

Annons