Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här går det bra att prova på själv

/
  • Bollen var ett till synes säkert grepp, men dribblingstekniken som Gabriel Ågren försökte lära ut verkade redaktör Engström inte riktigt anamma ...
  • Badmintonprofilen Håkan Melker ansvarar för prova på-aktiviteterna i södra hamnområdet och tror på några intensiva dagar med mycket folk.
  • Skottekniken är hygglig när det handlar om bandyklubba och boll, även om de här bollarna är betydligt större än sportens normala röda små nystan.

Tillhör du den kategori som hellre sportar själv än tittar på när andra svettas eller blöter upp sig?
I så fall är södra hamnområdet platsen att vara på under SM-veckan.
– Förhoppningsvis bidrar "prova på-aktiviteterna" till hela den här festen, säger Håkan Melker.

Annons

Melker är välkänd i badmintonkretsar.

Under SM-veckan ansvarar han för att så många som möjligt ges chansen att testa på så mycket som möjligt.

När ST-teamet begav sig till hamnen och det aktuella området under måndagen var det egentligen bara basketen som var i gång. Judogänget hade precis börjat rigga för sina aktiviteter, men varken armbrytning eller baseboll/softboll syntes till. Tur det, då undertecknad känner både motstånd och nervositet när armbrytning kommer på tal.

Basket, däremot, är ju alltid kul att lira. Speciellt om man får chansen att öva straffskytte.

– Men du måste använda benen, instruerar Gabriel Ågren, guard i Dragons ungdomslag för killar födda 2000.

Totalt ges möjlighet att prova på 10–12 olika sporter under veckan.

– Många ser det nog som en chans att visa upp sig och locka nya utövare till sina sporter, tror Håkan Melker.

Även en idrottens storsponsor som statliga Svenska Spel har aktiviteter av prova på-karaktär i samma område. Med fina priser att vinna, en del kopplade till kasinot, andra i form av fribiljetter av VIP-typ till de SM-grenar som inte är gratis och entrébiljetter till allsvenska mötet mellan Giffarna Sundsvall och IFK Göteborg på söndag.

– Men här är det litet mer "vuxet". Vårt spelansvar får aldrig svikta, säger Stina Packalén, projektledare för spelbolagets verksamheter i Sundsvall under SM-veckan.

Och där i Svenska Spel-tältet med bandyklubbor och lagom stora bollar pulserade hälsingeblodet litet extra, även om "bandysvingarna" inte funkade lika bra som handledslyftare av hockeystuk.

Mer läsning