Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ger vi mest – och minst till kyrkan

/
  • Attmars kyrkobesökare är generösa. De lägger i snitt 43 kronor i kollekten på söndagarna.

Luckstaborna är generösa, Ångeborna snålare.
ST har undersökt hur mycket kyrkobesökarna i Medelpad lägger i kollekten.
– Generellt sett tror jag att man är generösare på landsbygden än på större orter, säger prästen Birgit Huss.

Annons

Kyrkorna i stiftet fick in närmare 6,1 miljoner kronor i kollekt under förra året. Pengarna lämnas av kyrkobesökarna i kollekthoven på gudstjänsterna, och används sedan till olika välgörande ändamål.

– En stor del går till internationellt bistånd utomlands och till socialt arbete i Sverige, säger Kajsa Åslin, pressekreterare på Svenska kyrkan i Härnösands stift.

Kyrkan har statistik över hur mycket varje församling fick in i kollekt under året. Allra mest pengar drog Sundsvalls Gustav Adolfs församling in. 264 781 kronor lade kyrkobesökarna i centrala stan i kollekten. De får mest pengar för att de är störst, med flest antal besökare i kyrkorna.

För att försöka få en rättvisare jämförelse av hur mycket de olika församlingarna får in i kollekt, har stiftet också räknat hur mycket man får per kyrkobesökare. Det är ingen exakt vetenskap men ger en fingervisning om var besökarna är generösast - och snålast.

– Man ska inte dra för stora växlar på siffrorna. Det kan till exempel vara så att man räknar in lite olika summor i kollekten i olika församlingar, men det ger ändå en bild av hur det kan skilja mellan olika orter. Människor har ju olika traditioner och olika inkomster, säger Kajsa Åslin.

Räknat per kyrkobesökare på huvudgudstjänsterna på söndagarna får Attmars församling i Lucksta, en av de mindre församlingarna, in allra mest pengar. Besökarna betalar 43 kronor var i kollekten.

Birgit Huss, kyrkoherde i Attmars församling, är inte förvånad.

– Det är roligt att vi får in mest, väldigt glädjande. Jag tror att människor på landsbygden är lite generösare. Man har ett mer personligt engagemang och ställer upp mer ideellt på insamlingar och olika arrangemang, säger hon.

I andra änden av skalan finns Borgsjö-Haverö församling i Ånge. Där är besökarna snålast enligt statistiken, och lägger bara 12 kronor var i kollekten.

Mer läsning

Annons