Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Harry Potter kan rädda bioåret

/

Bristen på bra filmer har hittills i år sänkt biomarknaden rejält.
Men rusningen till biograferna efter premiären av den senaste Harry Potter-filmen gjuter nytt hopp i filmbranschen.

Annons
Från årsskiftet och fram till september minskade antalet biobesökare med 16 procent, jämfört med motsvarande period förra året, och man räknar med en miljon färre besökare på hela året. Intäkterna föll med 15 procent.
I september var nedgången ännu större eller minus 23 procent.
 Vi är väldigt beroende av vilka filmer vi har och de som släppts hittills i år har inte direkt rosat marknaden, säger Björn Gregfelt, vd för Filmägarnas kontrollbyrå till TT.
 Jämför vi med tidigare år hade vi storfilmer som Sagan om Ringen och de tidigare Harry Potter-filmerna. I år har vi inte haft filmer som publiken velat se.
Men om man bortser från de senaste årens kassasuccéer ser det inte så illa ut, enligt Björn Gregfelt.
 Det är inte bra, men ingen katastrof och snart kommer King Kong upp på repertoaren. Och den senaste Harry Potter-filmen drar fulla hus.

Köpfilm ökar allt mer
Uthyrningen och försäljningen av videofilmer och dvd har ökat med 20-30 procent de senaste åren och nedladdningen av film från internet bara ökar.
Pekar inte det på att allt fler väljer att gå på bio hemma i stället?
 Nej jag tror att det är precis tvärtom. Det snarare ökar intresset för film att se den i en biosalong. Och skulle det vara som du säger borde det ha påverkat de tidigare åren negativt och det har det inte gjort.
Av filmbranschens samlade intäkter på omkring 6 miljarder kronor förra året stod intäkterna från biosalongerna för 1,3 miljarder kronor och drygt 50 procent från uthyrning och köp av video och dvd.
 Biosalongerna fungerar rätt mycket som ett skyltfönster för dem som köper video och dvd, säger Björn Gregfelt. Förra året var det första då försäljningen av köpfilm översteg intäkterna för biobiljetter.

Hoppfull prognos
Omkring 300 filmer visades förra året på biograferna och 10 filmer svarade för hela 37 procent av de samlade intäkterna.
Årets mest inkomstbringande film alla kategorier blir den nya Harry Potter-filmen. Sedan premiären för drygt en vecka sedan har filmen redan lockat drygt 300 000 biobesökare.
 Vi avslutar året med Harry Potter, King Kong och Narnia och några svenska filmer och då ser bioåret riktigt bra ut, säger Sture Johansson, programchef på biojätten SF.
 Riktigt stora kassasuccéer brukar alltid rycka med sig hela filmmarknaden.
Svensk film har de senaste åren varit mycket framgångsrik. Den trenden fortsätter. Från årsskiftet till september ökade svensk films andel av de totala biobesöken med 5,4 procentenheter till 21,6 procent. Andelen av de totala intäkterna ökade från 14,9 till 20,7 procent.

Mer läsning

Annons