Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HD prövar om Efterlyst har meddelarskydd

Högsta domstolen (HD) har beslutat att pröva om programledarna i TV3:s program Efterlyst omfattas av den svenska grundlagens meddelarskydd.

Annons
Om inte kan de bli skadeståndsskyldiga för vad som sägs i programmen.
Bakom frågeställningen ligger en tvist som pågått i över sex år och som gäller ett inslag i Efterlyst. I programmet pekades en hiv-man ut. Mannen stämde programledaren Hans Aro och hans förre medarbetare Brynolf Wendt samt produktionsbolaget Strix.
Förra gången ärendet var uppe i HD slogs det fast att TV3 är en engelsk kanal eftersom sändningarna sker från London.
Sedan har målet om skadeståndskrav mot Aro, Wendt och Strix gått i tingsrätt och hovrätt. Båda domstolarna kom fram till att programledare och medverkande skyddas av meddelarskyddet på samma sätt som om de jobbat på en svensk kanal.
I en helsvensk kanal hade den ansvarige utgivaren fått stå till svars för vad som sagts i programmet. Vem som ska stå till svars i TV3 är oklart.
Den utpekade mannens advokat, Maria Lamm, skriver i sitt överklagande till HD att ett vägledande prejudikat om meddelarskydd för personer som medverkar i massmedier eller blir föremål för mediers uppmärksamhet är av stort allmänintresse.

Mer läsning

Annons