Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemma från Bali

/
  • Mikael Lind, Josefine Bergs och Robert Westerlund var några av de få turisterna som stannade kvar i Bali efter bombattentaten i oktober.

Hörde bomberna smälla
Två månaders surfing på Bali var inplanerade. Efter två veckor smällde tre bomber, många dog och de flesta turister flydde.
Men Robert Westerlund, Mikael Lind och Josefine Bergs valde att stanna. Nu är de hemma igen, och beredda att åka tillbaka.

Annons
Den 19 september kom de till ett Bali fyllt av turister, med trängsel på gator, i butiker och på discon. Tretton dagar senare genomfördes attentaten av tre självmordsbombare. De krävde 19 dödsoffer.
Jag hörde hur det smällde till men det lät inte så mycket, kanske som en smällare, säger Robert.
Restaurangen där en av bomberna exploderade låg hundra meter bort, i ett område som de brukade vara i på kvällarna. Men den här kvällen hade de stannat kvar på hotellet och spelat kort.
Snabbt fick de reda på från ett annat gäng svenskar att det var bomber som briserat. Ryktena och oron på ön tog fart. Många försökte få tag på resebolag och ambassadpersonal för att ändra sina resplaner och komma därifrån så fort som möjligt.
Det kom en representant från ambassaden i Djakarta redan samma kväll och började resa runt på alla hotell och träffa svenskar, berättar Mikael.
Den andra dagen kom representanten till deras hotell och kontrollerade att alla klarat sig. Senare samma kväll blev det informationsmöte, de erbjöds att träffa präst, fick veta att hemtransport kunde ordnas tidigare och information om hur de kunde ta vidare kontakter.
Allt fungerade mycket bra, säger Robert.
De tre ungdomarna är mycket nöjda med ambassadpersonalens agerande. Men de hade ingen tanke på att åka hem.
Sedan var det plötsligt heltomt på turister där det förut kokade av människor. Vi kunde gå ensamma på de stora gatorna, berättar Josefine.
För befolkningen ledde bomberna till ett kraftigt ekonomiskt bakslag, de smällde när allt var återuppbyggt igen efter det stora attentatet 2002. Turistnäringen hade åter börjat blomstra och slogs i spillror igen.
De närmaste dagarna höll sig ungdomarna antingen på hotellet eller stranden. Inget disco eller flanerande i centrum. När de sedan gick till platsen där bomben briserat var marken täckt av blommor.
Hos Robert, Josefine och Mikael finns ändå bara positiva minnen av Bali, vänliga människor, billigt att leva och hur många stränder som helst med underbara vågor att surfa på.
När andra avrådde oss från att åka till Bali för att det varit bombattentat där så tänkte vi att där har de redan varit, så det är ingen fara, säger Josefine.
Så hände det igen.
Men vi är inte rädda för att åka tillbaka, säger de tre, fullständigt eniga.

Mer läsning

Annons