Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hertiginnans senaste idé: giftträdgård

Annons
Det värsta enskilda bombdådet i Irak sedan Saddam Husseins fall krävde minst 125 människoliv. Det inträffade på måndagen i al-Hilla söder om Bagdad.
Invånarna i al-Hilla, en stad som före kriget var känd för sina dadlar, överväldigades av förödelsens omfattning. 130 människor skadades.
Attentatet tycks ha varit riktat både mot den nya regimen i Irak och mot landets majoritet shiamuslimerna, som utgör de flesta av invånarna i al-Hilla tio mil söder om Bagdad.
Tiotusentals människor i centrala Beirut trotsade myndigheternas förbud och demonstrerade på måndagen mot Syrien och dess lydregim i Libanon.
När premiärminister Omar Karami meddelat sin och hela regeringens avgång sade oppositionen att protesterna ska fortsätta tills Syrien lämnar Libanon.
På dagen två veckor efter mordet på expremiärministern Rafiq Hariri inleddes en stormig debatt i parlamentet på begäran av oppositionen, som beskyller regeringen och Syrien för bombdådet.
Saddams halvbror grips vid gränsen till Syrien. Israel anklagar Damaskus för bombdåd i Tel Aviv. I Libanon demonstrerar tusentals, med världssamfundet i ryggen, mot Syriens närvaro. Det börjar osa hett för Syriens president Bashar al-Assad.
 Kommer vi att bli nästa måltavla för Israel och USA? Allt detta har planerats länge. Irak var den första fasen, sedan blir det Syriens och Irans tur, säger han till italienska La Repubblica.
Mordet på Libanons expremiärminister för två veckor sedan har utlöst massiv press på regimen i Syrien.
Det var kurder i nordöstra Syrien som fångade Saddam Husseins halvbror Sabawi Ibrahim al-Hasan al-Tikriti, sade regeringskällor i Bagdad på måndagen. De lämnade sedan över honom till kurder i Irak som i sin tur lät irakiska säkerhetsstyrkor gripa honom.
Han uppges ha finansierat upproret i Irak från Syrien.
Den forne säkerhetschefen och rådgivaren till Saddam greps i Syrien, och det är osannolikt att syriska kurder, som bevakas noga av myndigheterna, skulle ha utfört en sådan operation utan klartecken från regimen.
Rättegången mot den tidigare popkungen Michael Jackson började på måndagen på allvar. Då framgick det att man kommer att röja den länge skyddade identiteten på en nu 15-årig pojke, som anklagar Jackson för sexövergrepp, samt på pojkens familj.
En av åtalspunkterna mot Jackson är att han skulle ha planerat att kidnappa familjen och hålla den fången på sin ranch Neverland i Kalifornien.
Jackson riskerar fängelse i 20 år. Han kom till rättegången i sällskap med sin mor Katherine och sin bror Jermaine.
Parlamentet i Paris har röstat igenom en förändring av den franska grundlagen som undanröjer alla formella hinder för EU:s nya grundlag. Men rekordhög arbetslöshet, sociala konflikter och en ministerskandal får ja-sidan att oroa sig inför folkomröstningen, som troligen sker i maj.
En stark majoritet inom politikerleden är för EU:s nya konstitution och det lutade till en början åt en promenadseger för EU-grundlagen i Frankrikes stundande folkomröstning. Men nej-sidan har gått framåt i opinionsmätningarna.
Årets Oscarsgala blev rena reprissändningen. Dubbel triumf för Clint Eastwood igen. Dubbel besvikelse för Martin Scorsese igen. Och precis som vid Guldbaggegalan i januari fick Kay Pollak och Frida Hallgren gå ut i natten utan priser. Publiksuccén Så som i himmelen fick i klassen icke-engelskspråkiga film ge sig för spanska dödshjälpsdramat Gråta med ett leende.
 Martin Scorsese vann inte bästa film, Mike Leigh vann inte bästa film, varför skulle jag då känna besvikelse? sade Pollak.
I de dystra kvarter där Calcuttas sexarbetare vistas var reaktionerna blandade på Oscarsbelöningen till en dokumentär om deras liv.
Skaparna av filmen Born into brothels (Födda på bordellerna), Zana Briski och Ross Kauffman, har lovat bygga en skola i bordelldistriktet Sonagachi för inkomsterna.
En prostituerad sade att hon är med barn och gläder sig åt löftet.
 Mitt barn kommer att födas på den här bordellen. Jag ska skicka mitt barn till skolan. Jag vill inte att det ska ruttna på bordellen och bli hallick eller sexarbetare, sade hon.
Indiens ekonomiska tillväxt är näst högst i världen, efter Kinas. Resurserna ska nu användas till en attack mot fattigdomen, tillkännager finansminister Palaniappan Chidambaram.
Koalitionsregeringen med Kongresspartiet i spetsen offentliggjorde på måndagen en budget där underskottet krymps ganska lite och satsningen på krigsmakten är relativt måttlig om än mycket större än anslaget till den sociala sektorn, som regeringen säger sig vilja gynna.
Högt valdeltagande rapporterades från Burundi när invånarna på måndagen folkomröstade om hur makten ska delas mellan den stora majoriteten hutuer och minoriteten tutsier.
 Den här dagen kommer att gå till historien. Vi har levt i konflikt sedan 1993. Vi befann oss i en mörk period. I dag är vi inne i demokratins tidevarv, sade president Domitien Ndayizeye högtidligt.
Preliminära resultat väntas på tisdag och slutresultat den 4 mars.
En person skadades och flera brandmän slogs omkull vid en kraftig explosion i ett fyrverkerilager på Vestlolland i Danmark tidigt på måndagen.
Ägaren, som själv skadades vid explosionen i det lilla samhället Sandby, hade inte tillstånd att förvara så kraftiga pjäser som de tiotolv så kallade krysantemumbomber som spreds i området vid smällen. På grund av risken för nya explosioner evakuerades åtta personer och militär personal sattes in för att röja området.
Ägaren riskerar böter eller fängelse i upp till två år.
Två av de högst uppsatta arméledarna och kontrahenterna under 90-talets krig i Bosnien inställde sig på måndagen hos FN:s krigstribunal i Haag. Från Belgrad flög den bosnienserbiske generalen Radivoje Miletic, medan den bosnienmuslimske förre arméchefen Rasim Delic lämnade Sarajevo.
57-årige Miletic anklagas för brott i samband med massakern på muslimer i Srebrenica 1995.
56-årige Delic, arméchef 199395, är åtalad för mord på bosnienkroatiska och -serbiska soldater, förövade av utländska islamistiska krigare under hans befäl.
Två män som åtalats för att ha vållat flera människors död i Norge genom metanolhaltig sprit sålde sådan sprit redan 2002 och 2003 trots att de visste att den kunde innehålla metanol, sade åklagarmyndigheten i Oslos tingsrätt på måndagen.
En 58-årig man är åtalad för giftdråp, som åtalets brottsrubricering lyder, på sju människor. En 76-åring är åtalad i ett fall. Bägge förklarade sig oskyldiga till dessa brott då rättegången mot dem började på måndagen.
Utöver dråpanklagelserna har de åtalats för olaglig spritförsäljning, ett brott som de har erkänt.
Påven mår bättre, gör försök att bemästra sin röst och har börjat äta, meddelade Vatikanen på måndagen. Den 84-årige Johannes Paulus II började på fjärde dagen efter sin trakeotomi försöka återvinna talförmågan, meddelade Vatikanens talesman Joaquin Navarro-Valls.
 Den helige fadern äter regelbundet, sitter uppe några timmar i en fåtölj och har inlett övningar för att rehabilitera andning och tal.
Påven har inte drabbats av några komplikationer efter ingreppet i torsdags kväll enligt tillkännagivandet.
Rysslands president Vladimir Putin avskedade på måndagen sex vice inrikesministrar. Någon orsak angavs inte.
Bland de avskedade finns viceministrar ansvariga för skattebrott och säkerhet i södra Ryssland, där Tjetjenien och andra kaukasiska republiker ingår.
Marat Chajrulin, kommentator på tidningen Novaja Gazeta, anser att åtgärden visar att inrikesminister Rasjid Nurgalijev, som velat reformera departementet utan att avskeda någon, saknar makt.
Tre medlemmar i en papparättsgrupp klättrade på måndagen upp på en avsats på fasaden till det brittiska utrikesdepartementet i centrala London.
Utklädda till Batman, Robin och Captain America vecklade männen ut en banderoll med texten: "Tillträde förbjudet. Låt inte Labour hindra dig från att vara en superpappa".
Gruppen Fäder för rättvisa kämpar för frånskilda pappors rätt till umgänge med sina barn. Gruppen är känd för sina spektakulära aktioner, bland annat en fasadklättring på drottningens Londonresidens, Buckingham Palace.
 Det är ju ändå så att unga människor är mer intresserade av växter som är livsfarliga än av sådana som är nyttiga.
Så lyder hertiginnans av Northumberland förklaring till slottet Alnwicks senaste dragplåster: en giftträdgård.
Alnwick Castle är det näst största bebodda slottet i England efter kungafamiljens Windsor. Nu har parken nya fått nya publikmagneter: cannabisplantor, opiumvallmor, kokabuskar, magiska svampar och uppåt 50 andra växter som kan vara livsfarliga.
Ingen kommer dock att få vanka omkring utan ledsagare.

Mer läsning

Annons