Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga kopparhalter i Östavall

Höga kopparhalter som kan ge skador. Det visar den undersökning som gjorts av marken vid gamla impregneringsverket i Östavall. Mellan 5 000 pock 10 000 kubikmeter bark beräknas vara förgiftad.

Annons
Mellan 1891 och 1931 impregnerades timmerstockar i Östavall med kopparsulfat.
Metoden har skapat en stor mängd kopparförorenad mark som ligger kvar på området.
Under förra hösten genomfördes en undersökning av marken. Den visade att den före detta impregneringsanläggningen var kraftigt förorenad med koppar. Upp till 100 gånger över riktvärdet för mindre känslig markanvändning.
Man hittade även föroreningar i grundvattnet.
Resultatet fick till följd att beslut togs om en förstudie som hade som syfte att avgränsa föroreningen på djupet och längden.
Mängden koppar klingar av under riktvärdet cirka en meter under barken. I öst- västlig riktning har spridningen av föroreningen avgränsats och bedöms i stort följa barkets utbredning konstateras i undersökningen.
I nord och sydlig riktning har det varit svårare med att avgränsa spridningen. Men där har man använt sig av Ljungan och järnvägen som naturliga gränsområden.
Mellan 5 000 till 10 000 kubikmeter bark beräknar man är förorenad som kan ge skadliga effekter. och varje kubikmeter innehåller 200 mg mer kilo bark.
I vattnet kan också kopparhalten ge skador på djurlivet då det konstateras att det är läckage av koppar från området konstateras i undersökningen.
Även om risken inte är stor så finns ändå risk för att människor kan bli sjuka om man får i sig förorenad jord konstateras i undersökningsresultatet.

Mer läsning

Annons