Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Homo kräver åtgärder mot diskriminering på fängelser

Kriminalvårdsstyrelsen måste öka ansträngningarna för att motverka diskrimineringen på grund av sexuell läggning på fängelserna. Insatserna för fångarna är få och vagt formulerade, anser myndigheten Homo.

Annons
 Vi har granskat utbildningsplanerna för personalen och där har vi inga invändningar, säger George Svéd, kanslichef på Homo, ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, till TT.
 Men det görs inte tillräckliga åtgärder mot fångarna. Det är fångarna som sätter gränser på anstalterna och inte personalen. Det är det vi kritiserar, säger Svéd.
En fånge på Hallanstalten anmälde förra året att han misshandlats och hotats sedan medfångar fått veta att han var homosexuell. Han tvingades begära isolering från övriga intagna.
Homo riktade i februari kritik mot anstaltsledningen för att den brustit i ansvar att skydda honom mot övergrepp.
En skrivelse överlämnades till Kriminalvårdsstyrelsen i förra veckan för att fästa uppmärksamhet på problemet, rapporterar Radio Stockholm.
Homo anser att Kriminalvårdsstyrelsen intar en för passiv attityd och i stället flyttar på den person som trakasseras eftersom personalen misslyckas med att skydda den intagne.
 Samtidigt är det naturligtvis en svår balansgång i ett akut skede, säger George Svéd till TT.
Homo anser också att om den drabbade placeras på en avskild avdelning kan det innebära en indirekt diskriminering eftersom möjligheterna till arbete och studier begränsas.
Hur pass vanligt det är med trakasserier på fängelserna på grund av den intagnes sexuella läggning har Homo inte försökt kartlägga.
 Det har vi ingen uppfattning om. De som kommit fram kan vara enstaka fall, säger George Svéd.

Mer läsning

Annons