Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hongkongs ledare Tung avgår i förtid

Hongkongs högste ledare Tung Chee-hwa avgick på torsdagen efter åtta turbulenta år vid makten och åberopade hälsoskäl för sitt beslut. Hans styrestid har präglats av ekonomisk kräftgång, politiska klavertramp och osäkerhet om Kinas intentioner.

Annons
Tung handplockades av Kina att leda Hongkong då den brittiska kolonin 1997 återfördes under kinesiskt styre. Vid torsdagens presskonferens sade han att sviktande hälsa och stress hade tvingat honom att kliva av drygt två år i förtid.
 Det är dags att gå, sade han dystert.
 Det är nog det enda ansvarsfulla.
Den föga populäre Tung berättade att han under eftermiddagen hade lämnat in sin avskedsansökan till företrädare för den kinesiska regeringen.

Punkt för rykten
Den förre skeppsredaren, nu 67 år, förnekade spekulationer om att han skulle ha fått sparken från sin post av Peking, vilket i så fall skulle betyda att den kinesiska ledningen har brutit mot överenskommelserna om Hongkongs självstyre. I stället upprepade han flera gånger att hans beslut var föranlett av hälsoskäl.
 Tiden går. Jag är nästan 68. . . det är dags att sluta, sade han.
Tillkännagivandet satte punkt för drygt en veckas intensiva rykten, som utlöstes av uppgifter om att Tung skulle få en post som vice ordförande i Kinas ledande rådgivande organ, politiska konsultativa folkkonferensen, en position som vanligtvis reserveras för ledare som drar sig tillbaka.

Tsang kommer
Tung ersätts nu i Hongkong av sin närmaste medarbetare, försteministern Donald Tsang. Oklart var om denne kommer att överta posten bara under de två år som återstår av Tungs mandat eller om han går in på ett vanligt femårigt mandat. Kina tros tveka att tillsätta katoliken Tsang, som tidigare stött det brittiska kolonialstyret, på fem år utan att ha testat honom en kortare tid först.
Den karismatiske, 61-årige Tsang anses ha folkligt stöd nog för att blåsa nytt liv i Hongkong efter Tungs åtta år. Men kritiker hävdar också att han som karriärämbetsman saknar den politiska erfarenhet som krävs för att klara balansgången mellan kraven från en alltmer politiserad allmänhet, en splittrad lagstiftande församling och ett Kina som förefaller benäget att alltmer skärpa sin kontroll över territoriet.

Mer läsning

Annons