Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas få sända direkt från Elitserien och Allsvenskan

/
  • Föreståndare Christina Johansson-Thonman för Folkets Hus Söråker räknar med att inom kort börja bygga om matsalen till ett inomhustorg.

Söråkers Folkets Hus förhandlar om att få direktsända lokala hockey- och fotbollsmatcher i sin digitalbio. Man förhandlar just nu med Canal+ och hoppas få klartecken innan Gif Sundsvall spelar mot Landskrona.

Annons
Det är en av många idéer som just nu kläcks och många andra är på gång.
Ett torg inne i Folkets Hus i Söråker ska locka nya besökare och ge intäkter till verksamheten. Så ser en del av planen ut när skolan slutar äta mat i Folkets Hus, som då tappar en av sina stora inkomstkällor.
I stället ska Söråkerseleverna äta inne i skolan som räknar med att spara sexsiffriga belopp, genom att själva ta hand om matbespisningen. Detta blev klart under våren och sedan dess har man diskuterat och funderat hur verksamheten i Folkets Hus ska klara sig i Söråker.
Eller som världsartisten Robbie Willimas uttryckte sig "Soraker" när han hälsade publiken välkommen från den direktsända konserten i Berlin senaste helgen.
Det var en magisk kväll, säger Christina Johansson-Thonman, föreståndare för Folkets Hus Söråker.
Att man numera kan kallas sig för ett digitalt hus är något som i sin tur ska ge ringar på vattnet. Den direktsända konserten var en del. Direktsända VM-matcher i fotboll blir det till sommaren.
Arrangemang som ska ge lite extra klirr i kassan för att klara den övriga verksamheten. Christina Johansson-Thonman betonar att det gäller satsningen mot barn och ungdomar.
Ingenting får gå ut över barnen. Det är i första hand barnen som ska ha tillgång till huset.
Men genom andra arrangemang som lockar även en vuxen publik ska förutsättningarna för den yngre generationen finnas kvar.
Ett led i det är att bygga om nuvarande serveringslokal till ett torg. Det ska bli ett torg med betongen mys, där vatten på något sätt ska vara ett stående inslag. En braskamin ska sättas i och ett loft ska byggas.
Många lokala företag har redan lovat att sponsra och hjälpa till för att förverkliga planerna.
En ny entré från biblioteket ska byggas för att lyfta fram torget, där det ska gå att bara glida in, ta en kopp kaffe och koppla av med musik eller någon bok. På en filmduk kommer bilder att visas från Timrå.
Det är en unik bildsamling från slutet av 1800-talet och framåt i tiden som finns digitaliserade.
Det är också tänkt att torget ska kunna användas till just ett torg med loppmarknader och andra liknande arrangemang. En del som man hoppas kunna utveckla är konferenser.
Vi har en jättestor ökning av konferensbokningar. Vi vet att vi är väldigt duktiga att jobba med större evenemang. Vi skulle kunna utveckla den biten.
Och det finns stöd för Söråkers Folkets Hus även i den högsta politiska ledningen. Kommunstyrelsens ordförande Ewa Lindstrand lovar att verksamheten ska fortsätta i samma omfattning som i dag.
Det vi kan göra är att föra en dialog, vad det är för pengar som behövs för verksamheten. Där har vi en politisk samsyn att verksamheten är jätteviktig för oss i kommunen och där måste vi hitta bra lösningar, säger Lindstrand.
Personalen är oerhört kreativ och hittar finansiella lösningar på anda håll och kanter. Förmodligen behövs ett ekonomiskt tillskott och den diskussionen måste vi ta. Jag vet att kultur- och fritidsförvaltningen i sin budgetram för 2006 har ett visst utrymme för att klara detta.
Sedan vet jag inte riktigt om det fyller hela behovet. Men det är vi beredda att lösa.
Folkets Hus i Söråker är också föreslaget som ett regionalt kulturcentrum i en landstingsutredning. Om det blir verklighet kommer landstinget att skjuta till pengar för delar av den verksamheten.

Mer läsning

Annons