Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotade skicka kroppsdelar till familjen

Siba-direktören Fabian Bengtsson skulle dödas och hans kroppsdelar skickas till familjen om de inte ställde upp på kraven.
Det hotet fick Sibas informationschef ta emot på telefon.

Annons
Uppgifterna om hotet framkom när rättegången kring vinterns kidnappningsdrama inleddes i Göteborgs tingsrätts säkerhetssal på tisdagen.
Polisen tog hoten på största allvar. Man försatte Statens kriminaltekniska laboratorium i högsta beredskap om någon kroppsdel skulle behöva analyseras.
Flera telefonsamtal och sms-meddelanden med hot av liknande karaktär kom från en person i Wien. Mannen krävde att Fabian Bengtssons pappa, Sibas koncernchef Bengt Bengtsson, skulle flyga till Wien med en lösensumma.
Men Bengt Bengtsson var osäker på om han hade kontakt med en av de verkliga kidnapparna. Från dem hade han fått lösenordet "livet är bräckligt".
Men mannen som ringde ville inte uppge något lösenord.
"Ge oss kod så gör vi affär", var Bengt Bengtssons meddelande.

"Vi skär av ett finger"
"Vi kan börja med att skära av han ett finger sen kan ni få resten i delar. Vi kan hålla på länge, han har ju ändå tio fingrar", var svaret han fick.
Nästa dag, den 3 februari, fick dramat dock sin upplösning. Fabian Bengtson släpptes av kidnapparna i Slottsskogen i Göteborg.
Men sms-meddelandena från Wien fortsatte att komma. Personen där krävde att lösesumman skulle levereras. "Annars blir du av med Fabian igen", löd hotet.
 Det visar att man kände till att Fabian Bengtsson var återfunnen, sade kammaråklagare Peter Larsson när han på tisdagen höll sin sakframställan.

Mötte kidnapparna
Fabian Bengtsson anlände till tingsrätten nästan trekvart innan rättegången skulle starta i sällskap med sin pappa och sin bror. För första gången efter kidnappardramat för fem månader sedan tvingades Bengtsson nu möta de män som han tillbringat 17 dygn i fångenskap med.
Fabian Bengtsson, klädd i vit skjorta och svart pullover, såg allvarlig men samlad ut. Han blev dock märkbart illa berörd när åklagaren spelade upp banden från de första telefonsamtalen som kidnapparna ringde till hans pappa.

En erkänner kidnappning
Två av männen, 43 år och 25 år gamla, åtalas för människorov och försök till grov utpressning. Den tredje mannen, 27 år gammal, som greps i Wien, åtalas för försök till grov utpressning.
43-åringen erkänner kidnappningen. Det var han som greps i lägenheten i Gårda där Fabian Bengtsson hölls fången.
25-åringen förnekar brott. Han går med på att ha varit med vid kidnappningen men hävdar att han handlade under nödtvång på order av 43-åringen.
27-åringen erkänner att han medverkat till medhjälp till försök till grov utpressning men bestrider ansvar.
Familjen Bengtsson kräver 750 000 kronor i skadestånd.

Mer läsning

Annons