Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hübner slåss för stöd till Sverige

- Jag hoppas vi har ett budgetbeslut för EU i december och att vi kan fortsätta även med svenskt regionalstöd efter 2006.
Det uppger EU-kommissionären Danuta Hübner i en exklusiv intervju.

Annons
Hon är fullt medveten om kritiken att rika Sverige borde klara att ta hand om sina egna problem.
Men detta avfärdas av den polska kommissionären för regionalpolitiken i EU, en av Margot Wallströms nära kolleger.
På plats i Bryssel sliter sig Danuta Hübner till en intervju för regional-tv i Gdansk utanför kommissionens gigantiska byggnadskomplex Berlaymont och efteråt tar hon sig tid att svara även på tidningens svenska frågor.
- Sverige är ett av de rikaste länderna i Europa. Men norra och mellersta Sverige är glest befolkat och folk där behöver fonderna. Jag var nyligen i Åre och såg projekt på plats och jag såg de stora förväntningarna bland regionerna som har fått strukturstöd att det ska fortsätta, förklarar hon.
Sveriges officiella linje är nej till stöd för att hålla nere EU-avgiften. Linjen drivs av statsminister Göran Persson uppbackad av en riksdagsmajoritet.
- Då är mitt svar att även om Sverige inte har fattigdom så har ni områden där det fortfarande behövs mycket investeringar. Okej, det kan gå ändå om man är ett rikt land. Men unionens regionalpolitik är inte bara en fråga om pengar.
- Folk i norra Sverige är medvetna om att pengarna kommer även från skattebetalarnas fickor i Portugal och Polen och att vi alla delar omsorgen om de svenska regionerna. Det spelar också väldigt stor roll, sammanhållningen och att vi tar hand om varandra, säger Danuta Hübner.
Utan regionalpolitik hotas integrationen. Känslan för EU undergrävs om inte folk får något tillbaka.
- Politiken är ett bevis på att Europa bryr sig om människorna. Här på Open days kan regionerna också prata med varandra och se att de delar samma problem, menar Hübner.
Arrangemangen som under veckan präglar stadsbilden i Bryssels EU-kvarter är viktiga även på ett annat plan. Hoppet är att Open days ska skaka nytt liv i EU och repa mod efter krisen med folkomröstningsnej, budgetbråk och den turkiska frågan.
- Det är exakt vad man ser i entusiasmen på Open days, när man möter folk från regioner som arbetar med andra regioner och skapar mer jobb och mer investeringar och mer och mer tillväxt. Open days är en källa till ny energi som jag hoppas kommer att leda till ett beslut om budgeten i december.
Turkiet och dess framtida börda på EU:s regionala resurser tycker hon är för tidigt att diskutera.
- Varje utvidgning är en utvidgning där fattigare länder kommer in. De rika länderna finns redan i området. Men precis som tidigare finns bara en viss mängd pengar. Därför måste man fasas in i systemet. Så var det för andra länder och så kommer det att bli för Turkiet.
- Men vi borde inte bekymra oss över kostnaden för Turkiet, betonar Danuta Hübner. Hellre borde vi i dag koncentrera oss på hur viktiga förhandlingarna är. Tack vare att vi pratar med Turkiet kommer vi att ha dem med oss i flera viktiga frågor som säkerheten och freden. Det spelar också stor roll.

Mer läsning

Annons