Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hunden Yatzy har räddat flera liv

/
  • Daniel Vesterlund är stolt över att få vara hundförare till Yatzy
  • Den fyraåriga schäfertiken Yatzy visade sig tidigt passa som polishund.
  • När Yatzy gjort något bra får hon som belöning en bit brandslang att gnaga på.
  • När polishunden Yatzy får upp ett spår går hon inte att stoppa. På kort tid har hon hittat och räddat livet på tre försvunna personer.

När den äldre mannen gick vilse i skogen fick polishunden Yatzy rycka in.
Det blev hans räddning.
På kort tid har den fyråriga schäfertiken hittat och räddat livet på tre försvunna personer.
– Ingen kan säga annat än att hunden är människans bäste vän, säger husse Daniel Vesterlund, hundförare och polis.

Annons

Ingen uppgift är för svår för Yatzy och hennes hundförare Daniel. Och trots att teamet inte jobbat tillsammans mer än ett drygt år har de redan starka band till varandra.

Det har varit några hektiska veckor för Yatzy och husse. Inte mer än rätt då att den fyraåriga tiken får några veckors välbehövlig vila, även om den inte är självvald. Just nu måste hon ta det lugnt efter en mindre operation.

– Men det är en aktiv och utåtriktad hund som älskar att vara i farten så nu börjar hon tröttna på att inte ha något att ta sig för, säger Daniel.

Som hundförare har man hela länet som arbetsfält. Det kan handla om att spåra efterlysta inbrottstjuvar, eller försvunna personer. Yatzy har varit särskilt lyckosam när det gäller att hitta människor som gått vilse.

Två av larmen kom samma dygn.

– Det började med att en kvinna i Timrå försvann. Efter några timmars vandring längs kusten stannade Yatzy till och markerade. Vi hittade kvinnan liggandes i ett buskage, berättar Daniel.

Inte långt därefter var det dags att rycka ut igen. En äldre dement man i Härnösand hade varit försvunnen i sju timmar. Yatzy fick upp ett spår och ledde sin förare genom skog och mark. Till sist hittades mannen ordentligt nedkyld i en lada.

– Det är klart att man är stolt och hedrad över av att få vara hundförare till en så duktig hund, säger Daniel.

Yatzy har också hunnit med att rädda livet på en äldre man som försvunnit från ett vårdhem i Hammarstrand i år.

– Det var becksvart ute, minusgrader och vi hade först sökt av ett område och var på väg mot ett annat när hon fick upp ett spår. Vi hittade mannens toffel. Inte långt därifrån fann vi mannen sittande utan toffel utanför ett ödehus kraftigt nedkyld.

Daniel Vesterlund har jobbat som polis i fem år och vidareutbildade sig till hundförare i början av förra året. Yatzy har varit i tjänst sedan i slutet av juni.

– Hon visade sig tidigt passa som polishund. Är utåtriktad, har ett väldigt driv och ett brinnande intresse för spår. Hemma är hon som vilken annan hund som helst, men när jag kliver i uniformen blir hon som förvandlad.

Efter de senaste framgångarna belönades Yatzy med en extra bit brandslang att tugga på.

– Hon fick ett grisöra också, ler Daniel.

Mer läsning