Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur man än tänker - Sverige är fantastiskt

Annons

Paniken är nära.

Eller snarare, den är här. Den lever och är vid god vigör, men på med cykelhjälmen och alle man till livbåtarna, vi kanske överlever även detta.

Fast hur gick det till, sommaren är ju trots allt i praktiken redan över och hur känns det egentligen?

Midsommarafton har passerat och hur vi än vrider och vänder på det så går vi mot mörkare tider igen.

Och detta efter maj och juni som bjudit på det ena dystra väderrekordet efter det andra. Att följa väderprognoserna har stundtals varit lika deprimerande som det var att under 1990-talet följa utvecklingen för de it-aktier som man satsat sina surt förvärvade sparpengar på. Ena veckan var man på väg att inkassera utdelningen och dra på långsemester till Las Vegas, och veckan därpå insåg man att pengarna inte ens räckte till en bussbiljett till Matfors, tack för att den bubblan sprack!

Lite så har det varit den här sommaren med.

Ska man boka en sista-minuten-resa eller inte. Allt för att jaga lite sol och värme, slippa våndas av väderprognoserna som sannerligen inte gör något för att dra ner på konsumtionen av sobril och andra ångestdämpande mediciner. Väderbubblan har liksom spruckit även den och vad hände med den globala uppvärmningen?

Men samtidigt: inget slår ju Sverige på sommaren.

Sol, bad, ängar och timotej.

Och midsommar med sill, nubbe och en eregerad fallossymbol att stirra hänfört på samtidigt som de nybadade barnen skuttar omkring med köldblå läppar.

Svenska turistrådet borde ha en utmärkelse för att de lyckats sälja in den bilden efter ännu ett stålbad med snålblåst, piskande regn och hot om hagel och åska.

Hittills har sommaren – igen – mest handlat om att avvakta med att hänga undan vintergarderoben och att fundera på om det överhuvudtaget är värt att plocka fram grillen igen, eller om man kanske ska stå inne i garaget och grilla ännu en gång.

Årets sommar har sannerligen inte varit någon lek så här långt.

Till råga på allt så kom nästa nyhet för någon vecka sedan. Kylan och regnet har varit perfekt för mygg och fästingar.

Som om man inte visste det när man jagar den där usla myggen som hittat in i sovrummet när man försöker sova trots det är tokljust ute och klockan är mitt i natten. När man vaknar på morgonen inser man att minst en mygga överlevt nattens jakt då man håller på att klia sig tokig, och i skogen finns en miljard kryp till som är ute efter mitt blod.

Det kanske inte är så tokigt med att det vänder mot mörkare tider igen trots allt.

För efter sol kommer regn, och Sverige är fantastiskt eller vad det nu är Turistrådet säger.

Själv tror jag att juli kommer att bli himmelskt.

Hösten kan få dröja ett bra tag till.

Stefan Nordvall

Som har bokat in en utlandsresa i höst som tröst

Mer läsning

Annons