Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska Döda torget bli mer levande?

Annons

Krönikör Nygren släntrade ut från In-gallerian och mötte synen av granitprofilen på Gammelgurra och en korvmoj med förbommade luckor. Det slog honom att Stora torget, som väl ska vara mattan i vad kommunpolitikerna kallar Sundsvalls vardagsrum, är ungefär lika tilltalande som en rastgård på Saltviksanstalten.

Länge pågick en halvfnoskig pseudo-debatt om kungastatyns placering, och missriktad hänsyn togs till en årlig veckolång fyllefest som kallades Gatufesten, där behov av fria ytor för publik, ljudtekniker och hastigt hopklappade VIP-hyllor ansågs viktigare än något vettigt, bestående.

I förra veckan presenterade en kommunal projektgrupp förslag på hur torget ska fräschas upp. Den fasta scenen flyttas några meter närmare Stadshuset, ett tiotal sittplatser i solläge, två fontäner, en ny cykelparkering och - what the fuck is that? - “ett nytt milleniemonument”…

Efter att ha studerat skissen ruskade krönikören tvivlande på skallen, och muttrade:

“Formulär 1 A, framknåpat av begränsade visionärer.”

Det fanns, om Nygren inte missminner sig, för några år sedan förslag på ett glashus i höjd med Taxi, där Torget Brasserie ligger nu. Tanken var tilltalande; krönikören visualiserade i en betraktelse i numera avsomnade Dagbladet butiker i bottenplan, och en trappa upp en läcker lounge med skinnknarrande clubfåtöljer och en restaurang där du kan blicka ut över torget, möjligen med vy över lite halv-exotiska träd i stället för stenplattor.

“Torget”, skrev Nygren då, “måste bli levande, inte en genväg till Systemet för den som haft turen att hitta en ledig p-plats längs Centralgatan.”

En ny, eller snarare flyttad, cykelparkering och ett par fontäner som rimligen kommer att vara avstängda under vinterhalvåret gör knappast Stora torget mer levande.

Och hur levande är, by the way, Stadshuset? Krönikören har tidigare påpekat att kåken skulle kunna få en folkligare uppgift om man flyttade på näringlivsbyråkrater och turistbyrå och i stället gjorde om till ett allaktivitetshus för Sundsvallsborna, med allt från en bemannad lekavdelning á la den i Birsta city för småttingar medan deras föräldrar förgyller butiksomsättningen i Stenstan till konstutställningar och ett musikkafé där en kopp java och en mazarin inte ska kosta som en dagens på Torget. Varför inte en pub i denna befintliga anrika miljö. Stadshuset har hur många möjligheter som helst.

Stora torget kommer att vara en byggarbetsplats från nästa vår och in i november. 40 miljoner av Sundsvallsbornas skattekronor är öronmärkta för projektet, varav en stor del av de stålarna ryker till vad projektgruppen beskriver som naturstensbeläggning.

Stone city, all right.

Eller, som undertecknad ser det, stendumt.

Christer Nygren

Mer läsning

Annons