Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyreskooperativ kan få enklare regler

Annons
En våg av personalneddragningar drar över landets fängelser. Värst drabbas södra och mellersta Sverige, enligt en sammanställning TT tagit del av. Samtidigt ska säkerheten öka och fångarna blir allt fler.
Fackförbundet Seko räknar med att några hundra fängelsevakter kan tvingas bort. Hårdast drabbade är anstalter och häkten i södra och mellersta Sverige medan Norrland praktiskt taget inte drabbas alls, enligt sammanställningen.
Anstalterna i norr har redan en så pass låg bemanning att ytterligare nedskärningar anses omöjliga. Skälet till personalneddragningarna är en usel ekonomi.
Nalin Pekgul säger sig ha utsatts för diskriminering med rasistiska förtecken sedan hon blev ordförande i Socialdemokratiska kvinnoförbundet.
Det berättar hon i en intervju i Sveriges Radios program Godmorgon världen på söndagen. Enligt Pekgul har det cirkulerat rykten på kvinnoförbundets kansli om att hon anställt tre av sina kusiner.
Invandrare på kansliet har också fått kränkande och nedsättande kommentarer, enligt Pekgul. Partisekreteraren Marita Ulvskog lovar henne stöd, men Pekgul måste först be om det.
 Om hon säger att hon skulle behöva det, ska hon få all hjälp och stöd, säger Ulvskog till TT.
En hög chef på Vin-Trädgårdh är häktad misstänkt för grov spritsmuggling i mångmiljonklassen.
Men redan är en man dömd i härvan som väntas växa ännu mer.
Chauffören, som är i 30-årsåldern, greps i februari på Södermalm i Stockholm med cirka 800 liter illegal Patron vodka i lasten. Spriten var, enligt kammaråklagare Gunnar Fjaestad, på väg till olika köpare som restauranger och/eller cateringbolag. Mannen har redan dömts till sex månaders fängelse.
I fredags häktades en hög chef på vin- och spritleverantören Vin-Trädgårdh, på sannolika skäl misstänkt för grov spritsmuggling. Chefen förnekar brott.
Saabfacket har fått ta del av hemlig information om Trollhättefabrikens framtid efter ödesåret 2010.
 Vi har suttit med GM-ledningen och de har redovisat vilka tankar de har för produktionen. Det gör att det finns en framtidstro, sade Metallklubbens vice ordförande Chresten Nielsen till TT i helgen.
Han sitter inne med information som han är förhindrad att föra vidare. Men han lättade en aningen på förlåten.
 Det handlar mycket om framtida modellprogram. GM-ledningen har redovisat vilka tankar de har för produktionen, sade Nielsen.
Enligt honom kräver också GM inte längre en minimitillverkning på 300 000 bilar i Trollhättan, som förra året gjorde 107 000 bilar.
En del underleverantörer till Saab kan få det tufft efter General Motors (GM) beslut att bygga den nya generationens mellanklassbilar i tyska Rüsselsheim.
Det tror Svenåke Berglie, vd i underleverantörernas branschorganisation Fordonskomponentgruppen.
Enligt Berglie står svenska underleverantörer för 30 procent av Saabs behov av komponenter. I arbetsplatser räknat är det mellan 8 000 och 10 000 anställda i leverantörsföretag som berörs av hur produktionen i Trollhättan utvecklas.
Lars Westerberg, vd på Autoliv, säger till TT att GM-beslutet inte får så stor påverkan på företaget eftersom man har tillverkning i en rad länder.
Saab behöver inte kännas mindre svensk för att den tillverkas i Tyskland. Varumärken formas inte i fabriker, säger varumärkesstrategen Mats Fogelberg.
 Varumärket kan laddas med svenskhet ändå, om man tror att det är viktigt för köparna, säger Mats Fogelberg, vd på Change Pilots.
Till exempel har Ikea behållit en stark, svensk profil, trots att företaget inte är särskilt svenskt längre. Huvudkontoret ligger i Holland, Ingvar Kamprad bor i Schweiz och mycket av tillverkningen sker utanför Sverige.
Hans råd till Saab är att odla sin udda karaktär, oavsett om bilen tillverkas i Trollhättan eller Rüsselsheim.
Krånglande hjärtan är lika vanligt bland kvinnor som män, men utsikterna att överleva en hjärtinfarkt är sämre för kvinnor. Ändå är det männen som får den bästa och snabbaste vården.
Det tar i genomsnitt en timme längre för en kvinna än för en man att komma in till sjukhus vid en infarkt, enligt siffror från Riks-HIA, det svenska kvalitetsregistret över hjärtintensivvården i landet.
Vid en hjärtinfarkt är varje minut viktig, så tidsförlusten kan för kvinnornas del bli ödesdiger.
Trots att hjärt-kärlsjukdomar är vanligaste dödsorsaken tror svensken i gemen fortfarande att risken är större att dö i cancer.
Jordbrukslandskapets fåglar kan vara på väg mot en ny kris, liknande den som inträffade i slutet på 1970-talet. Sedan millennieskiftet minskar åter många av arterna. Men orsakerna är än så länge okända.
 Sannolikt beror nedgången på förändringar inom jordbruket. Men vilka dessa är kommer att ta tid att utröna, säger Åke Lindström, docent i zooekologi vid Lunds universitet och huvudansvarig för den svenska fågelövervakningen.
Exempel på jordbruksfåglar är sånglärka, stare och tofsvipa.
Åke Lindström påpekar att även andra arter än rena jordbruksfåglar har minskat, till exempel kråkan.
Nästan var fjärde väljare kan tänka sig att rösta på ett feministparti, visar en ny opinionsundersökning. Men med Gudrun Schyman som partiledare sjunker intresset.
Schyman med flera har tankar på att bilda ett feministiskt parti.
Nästan var fjärde väljare kan tänka sig att lägga sin röst på ett feministiskt parti, enligt en undersökning från Skop som presenteras i Aftonbladet.
Men heter partiledaren Gudrun Schyman sjunker intresset från 23 till 16 procent.
Bland kvinnorna är intresset för ett kvinnoparti högre, 27 procent, men leds partiet av Schyman sjunker siffran till 21 procent.
Två år efter förundersökningen startade och snart ett år sedan åtalet lämnades in till tingsrätten startar på måndagen rättegången mot den förre toppolitikern i Uddevalla, Helen Hagström Nordendorph (s).
Hon misstänks för två fall av bedrägeri, urkundsförfalskning och undertryckande av urkund.
Hagström Nordendorph ska, enligt åklagaren, ha förmått kommunen och försäkringskassan att under flera år betala ut cirka 175 000 kronor i förlorad arbetsinkomst respektive ersättningar, trots att hon samtidigt hade lön från sitt jobb som kontorist på SSU i Uddevalla.
Statsminister Göran Perssons utspel om höjd skatt får svagt stöd från de förra finansministrarna Kjell-Olof Feldt och Erik Åsbrink.
De ser små möjligheter att höja skatterna ytterligare.
De två gav sig in i den pågående skattedebatten vid ett socialdemokratiskt seminarium i Västerås i helgen. Feldt anser att skatt på arbete, som kommunalskatten, inte kan bli högre. Han är även emot att höja skatt på kapital.
Däremot lanserade Feldt, som var finansminister 19821990, förslaget att höja matmomsen.
Men det förslaget fick inget gehör hos finansminister Pär Nuder eller Göran Persson.
Gymnasieskolorna i Uddevalla får inte använda hela eller delar av elevernas fingeravtryck för att registrera vilka av dem som äter på skolrestaurangen eller ej, slår länsrätten i Stockholm fast.
Uddevalla kommun hade överklagat ett förbud från Datainspektionen att använda fingeravtryck för att lista de elever som betalar för sin skolmat i syfte att hindra dem som inte betalar att äta gratis.
Men metoden är integritetskränkande, enligt Datainspektionen som i januari i år förbjöd kommunen att fortsätta med registreringen av fingeravtryck med hänvisning till personuppgiftslagen (PUL).
Musikförsäljningen i Sverige har gått ner med över 30 procent på tre år. Nedladdning från nätet kan vara en del av förklaringen. Men det förklarar inte varför skivförsäljningen är så usel just i Sverige.
I USA är det enklare att köpa nedladdningsbar musik på nätet. Och där har musikförsäljningen vänt uppåt igen.
 USA har ett lagligt alternativ som fungerar bra. Nätförsäljningen ökar väldigt mycket i Sverige också men från enormt låga nivåer, säger Mårten Aglander, vd för den svenska delen av skivbolaget Universal.
Per Sundin, vd för Sony BMG i Sverige, tycker att nätbutikerna i Sverige måste göras mindre krångliga och mer konsumentvänliga.
Det ska bli lättare att bo i kooperativ hyresrätt, föreslår Boverket.
I jämförelse med bostadsrättsformen så behandlas kooperativt hyresrättsboende orättvist, konstaterar Boverket i en utredning.
Ett exempel är att man kan få uppskov med reavinstbeskattning från villa- eller bostadsrättsförsäljning i väntan på nya objekt. Dock inte när man planerar att göra en upplåtelseinsats till en kooperativ förening, något Boverket vill ändra på.
En annan orättvisa som Boverket pekar på är att en bostadsrättsförening som sparar till framtida underhåll får mycket bättre skattevillkor än en kooperativ hyresrättsförening, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Mer läsning

Annons