Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I JAQT på fler kvinnor

/

Jägareförbundet vill se fler kvinnliga jägare.
Nätverket JAQT jobbar nu hårt för att rekrytera nya medlemmar.
– Vi måste mer aktivt fånga upp kvinnorna, säger Lena Laaksonen, samordnare i JAQT Ljungandalen.

Annons

Fem år har gått sedan JAQT, Jagande aktiva kvinnor i tiden, bildades. Ett kvinnligt nätverk med målsättning att bland annat öka acceptansen för kvinnliga jägare och knyta nya jaktliga kontakter.

Tre huvudmål sattes när verksamheten startade, ett av dem är att rekrytera minst 1 000 nya kvinnliga medlemmar till december 2016.

Lena Laaksonen nybliven samordnare för JAQT i jaktkretsarna i Ljungandalen, berättar att man har en hel del arrangemang för kvinnor på gång här framöver.

– Vi har precis påbörjat arbetet med att samordna kretsarna och planera kommande aktiviteter, säger Lena Laaksonen.

Varför behövs fler engagerade kvinnor?

– Hälften av Sveriges befolkning består ju av kvinnor och de är inte så högt representerade i jägarkretsarna. Det har kommit in en hel del nya tjejer, men ingen har aktivt fångat dem och vi måste aktivera fler kvinnor så det kommer fler kvinnor i styrelserna så att det även blir aktiviteter som passar dem. Jägarna behöver organisera sig för att värna om jakten och den naturvård och viltvård vi gör eftersom den finns organisationer som vill begränsa jakten och vi måste samla krafterna och visa på allt gott vi gör.

Hur ska ni göra för att fånga upp tjejer?

– Vi kommer att samarbeta med fyra kretsar i Ljungandalen och vi kommer bland annat att ha en rävlockskurs, rävjakt, fågeljakt, skytteträning och kanske även bäverjakt och allt detta är enbart för tjejer då. Det ligger i tiden att man vill vara mer ute i naturen och man är mer noggrann när det gäller vad man äter och stoppar i sig och jakten är en naturupplevelse och jag tror att det är något som tilltalar tjejer, säger Lena Laaksonen.

Om man är intresserad av att vara med i aktiviteterna, hur gör man då?

– Vi kommer att annonsera i sociala medier och man behöver inte ha någon erfarenhet av jakt för att kunna vara med. Man ska inte behöva vara rädd för att göra bort sig, säger Lena Laaksonen.

En medlemsundersökning har visat sig att kvinnorna är mer missnöjda än männen i nästan alla frågor och det vill man från JAQT:s sida ändra på.

– Jag vet inte vad det beror på, men jag kan tro att det är att aktiviteterna är riktade mest mot män och att det kan vara svårt att som kvinna komma in i männens tuffa klimat.

I dag har jägareförbundet 12 687 kvinnliga medlemmar och antalet kvinnliga jaktkortslösare var för jaktåret 2013-2014 17 591 stycken.

Mer läsning

Annons