Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ihop med hästar får tjejer girlpower

Annons
Finansminister Pär Nuder presenterade en ljus bild av svensk ekonomi när regeringen på onsdagen samlades i Harpsund för att dra upp riktlinjerna inför 2006 års statsbudget. Tillväxtprognosen för nästa år skrivs upp till över tre procent.
Regeringen planerar ett sysselsättningspaket som berör över 50 000 personer. Enligt SVT:s Rapportredaktion ska sysselsättning skapas för 7 500 arbetslösa akademiker. Av dessa ska 4 000 ges praktik i småföretag och 1 500 anställas i statliga verk och myndigheter för att jaga fuskare.
Bor du för trångt så får du inget bostadsbidrag, det har flera ensamstående föräldrar fått erfara. Nu ska regeringen ska se över reglerna för de ensamstående föräldrar som bor på liten yta och nekas bostadsbidrag, uppger SVT Rapport.
Enligt försäkringskassan får omkring 300 föräldrar per år avslag eftersom de bor i en liten etta med kök. En större lägenhet hade gett bidrag. Mörkertalet är dock stort eftersom många inte ansöker alls.
En värdetransport rånades på onsdagseftermiddagen i Haga centrum i Örebro.
Enligt Örebropolisen hotade två män värdetransportens personal med automatvapen.
Enligt vittnen fick rånarna upp en dörr till ett utrymme där vaktbolagets personal befann sig för att fylla på pengar i en uttagsautomat. Rånarna ryckte åt sig två värdeväskor och försvann på en svart skoter.
Skotern hittades senare i ett skogsparti som genomsöktes med hundpatruller, men utan resultat.
Fiskar blir allt populärare som försöksdjur. Oftast handlar försöken om fiskarnas egen situation, men de används även som modeller av människan.
En fördel med fiskar är att de har genomskinliga embryon, vilket gör att man kan följa deras utveckling utan att döda några individer. Vissa basala funktioner är likadana hos fiskar och människor, till exempel system för reglering av hormoner.
Enligt EU:s definition användes 167 000 fiskar i djurförsök i Sverige under 2004.
En ny träningsform med minnes- och uppmärksamhetsövningar har positiv effekt hos barn med hjärnskador, enligt en ny studie vid Karolinska Insitutet.
Träningsmetoden, kallad Amat-c, har bland annat gett barnen bättre uppmärksamhet och minne. Lärare säger att de tränade barnen också blivit bättre på att planera och prestera i skolan.
 Effekten var bestående sex månader senare, säger neuropsykolog Ingrid Hagberg vant Hooft, till TT.
I studien har 38 barn mellan nio och sexton år undersökts.
Samerna vill använda sitt språk även ute i samhället.
Det framkommer i en statlig enkätundersökning som drygt 1 000 samer svarat på.
Tre av fyra samer talar enligt undersökningen samiska. De som kan språket vill förbättra sina kunskaper och en överväldigande majoritet av dem som inte behärskar samiska vill lära sig.
Det finns tre samiska språk i Sverige. Cirka 85 procent av dem som behärskar samiska talar nordsamiska och resten lulesamiska eller sydsamiska.
Ska elefanter och lejon åter ströva omkring på de nordamerikanska vidderna, som före den senaste istiden?
Idén lanseras på fullt allvar i den vetenskapliga tidskriften Nature.
Bakom projektet står ansedda forskare vid Cornelluniversitetet i New York. De vill återskapa det rika djurliv som fanns under pleistocenepoken, från 1,8 miljoner till cirka 10 000 år sedan.
Den asiatiska vildåsnan och den mongoliska vildhästen skulle introduceras i ett första steg och senare geparder, lejon, kameler och elefanter.
När tjejer hänger i stallet gullar de inte bara med hästarna. De lär sig säkerhetstänkande, disciplin och att sätta någon annan hästen i första rummet, säger Linköpingsforskaren Nina Nikku.
I höst inleder hon ett forskningsprojekt om de normer och värderingar som skapas i ridskolornas stallkultur.
Myten om de enbart omvårdande hästflickorna vill Nina Nikku slå hål på.
 När en tjej på 40 kilo hanterar en häst på 600 kilo då handlar det om girlpower, säger hon.

Mer läsning

Annons