Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ihop med hästar får tjejer girlpower

När tjejer hänger i stallet gullar de mest med hästarna. Forskaren Nina Nikku är trött på den bilden. För henne handlar stallivet om girlpower.

Annons
De kanske rider en timme i veckan. Men de tillbringar nästan all sin lediga tid i stallet. De är de så kallade hästtjejerna och en och annan kille.
 Mycket av det som saknas i skolan tror jag att man hittar just i stallvärlden. Bland hästar lär man sig ordning och reda, säkerhetstänkande, disciplin och att sätta någon annan hästen i första rummet, säger Linköpingsforskaren Nina Nikku som doktorerat i etik.

Inte bara kärlek
Nina Nikku vill ge en bredare bild av vad stallivet innebär, en bild som inte bara handlar om unga flickors kärlek till söta ponnyer.
 Det pratas mycket om gullandet med hästarna och omvårdandet. Men när en tjej på 40 kilo hanterar en häst på 600 kilo då handlar det om girlpower, säger Nina Nikku.
Det är hennes intresse för normer, värderingar och hur de skapas som i höst driver Nina Nikku till flera ridskolor där hon ska intervjua hästtjejer och hästkillar, titta på vad de gör i stallet, fråga vad det är i stallmiljön som lockar och ta reda på hur miljön påverkar dem.
 Jag säger inte att man blir en jättebra människa av att vara i stallet, men om min forskning kan visa att ridning är en bra ungdomssport kanske politikerna väljer att satsa mer pengar så att fler kan ta del av den, säger hon.
Visar det sig att dåliga normer skapas i stallmiljön kan forskningsresultatet i stället bli en väckarklocka.

Bok om stallkultur
Även de vuxna kvinnor som återvänder till ridningen när barnen blivit lite större intresserar Nina Nikku.
 De är ridskolornas stora målgrupp. Jag vill veta hur de ser tillbaka på sin stalltjejstid. Hur den formade dem, deras normer och värderingar.
Forskningsprojektet ska Nina Nikku bedriva på halvtid vid sidan av sin undervisning på institutionen för beteendevetenskap på Linköpings universitet. Projektet finansieras bland annat med pengar från Riksbankens jubileumsfond.
Om tre år hoppas Nina Nikku kunna presentera en bok om stallkultur.
 All vetenskaplig litteratur behöver inte vara svår. Jag tror det här kan intressera både dem som jobbar inom ridsporten och landets politiker, säger hon.

Mer läsning

Annons