Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indianer härstammar från 70 individer

Den amerikanska indianerna härstammar från en djärv men blygsam skara på endast omkring 70 individer. Den slutsatsen drar amerikanska forskare i en ny genetisk studie.

Annons
Ursprungsbefolkningen på de amerikanska kontinenterna har asiatiskt ursprung. Deras förfäder antas ha vandrat in i Amerika från nordöstra Asien för runt 14 000 år sedan, via den forna landtungan över Berings sund.
Den första oansenliga gruppen, som bestod av blott 70 individer med familjer som spred sina gener vidare, representerar enligt studien en mycket liten andel av den asiatiska befolkningen vid den tiden.
 Det låga antalet individer i den första migrationsvågen, runt 200 personer, kan förvåna en del, säger genetikern Jody Hey vid State University of New Jersey som utfört studien.
 Men vi vet att den troligaste vägen till den amerikanska kontinenten, genom ett iskallt klimat, avhöll de allra flesta från att följa de allra djärvastes exempel.

DNA-analyser
För att testa teorin analyserade Hey data från tidigare insamlade DNA-prover hos indianer i Nord- och Sydamerika och hos invånare i nordöstra Asien. Han jämförde sedan graden av variation i nio avsnitt i deras arvsmassa för att uppskatta hur stor den första gruppen invandrare i Amerika egentligen var.
Den asiatiska folkgrupp som nybyggarna tillhörde hade vid tiden för migrationen en "effektiv" befolkning, antalet reproducerande vuxna, på runt 9 000 individer, enligt Heys beräkningar. Han uppskattar att amerindgruppen inte ens utgjorde en procent av den asiatiska populationen, vilket är betydligt färre än vad andra forskare tidigare kommit fram till.

Snabb spridning
Den första gruppen invandrare växte snabbt och det dröjde inte länge innan människorna spred sig över båda amerikanska kontinenterna.
Arkeologiska fynd från Monte Verde i Chile antyder att de nådde Sydamerika inom bara några århundraden efter ankomsten till Nordamerika. Imponerande med tanke på den oansenliga pionjärgruppen.
Hey påpekar dock att studien inte berättar hela historien. Den saknar exempelvis DNA-prover från senare anlända aleuter och inuiter och svar på om den första migrationen följdes av flera invandringsvågor senare.

Mer läsning

Annons