Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indien vann tioårig patentstrid om naturmedel

Indiska jordbrukare har i två tusen år känt till att olja från nimträdet kan användas bland annat mot skadliga svampar och insekter. Ändå försökte ett kemiföretag i USA ta patent på oljans verksamma ämne.

Annons
Nu tycks en tio år lång strid om nimoljan vara över, sedan den europeiska patentmyndigheten EPO för andra gång avslagit patentkravet, rapporterar BBC på sin hemsida.
EPO godkände först en patentansökan 1995 från amerikanska WR Grace, ett sedermera konkursdrabbat företag. Företaget har under processens gång anklagats för bio-röveri.
Patentet upprörde Indiens regering som överklagade beslutet. Regeringen framhöll att kunskaperna om nimträdets egenskaper är djupt förankrade i indisk tradition. Oljan från trädet har använts bland annat för att skydda grödor från skadeangrepp. Enligt Nationalencyklopedin är medlet oskadligt för människor.

Heliga egenskaper
Nimträdet, som främst växer i Indien och Sri Lanka, anses i hinduisk tradition ha heliga egenskaper . Det mahognyliknande virket är mycket starkt och uppskattat.
Trädet har också gett råvaror till tvål, kosmetika och tandrengöring. Det har till och med kunnat användas för att göra preventivmedel.
WR Grace patenterade 1995 ett insektbekämpningsmedel, Neemix, som baserade sig på nimoljan. Medlet förmår skydda spannmålsodlingar från angrepp av 200 sorters insekter genom att hämma deras aptit på odlingarna.
Normalt är det inte möjligt att få patent på preparat som är kända sedan länge. Men i USA krävs att denna kunskap dokumenterats i någon vetenskaplig tidskrift. Folklig tradition och muntligt spridda insikter räknas inte som tidigare känd kunskap. Därför fick WR Grace patent på Neemix i USA 1995 och EPO följde först det amerikanska beslutet.

Invändningar på allvar
EPO tog dock indiska regeringens invändningar på allvar fem år senare och drog in WR Graces patent. Företaget begärde omprövning men fick inte gehör nu heller, tio år efter stridens inledning.
Bland dem som drivit på och hjälpt Indien är De gröna i EU-parlamentet, den internationella odlarorganisationen IFOAM och den indiska vetenskapsfonden RFSTE.
 Vi är tacksamma för att EPO erkänt att den fattiga världen kan göra intellektuella framsteg, kommenterar IFOAM:s förra ordförande Linda Bullard.
 Detta historiska prejudikat måste förankras internationellt för att denna sortens stöld (av traditionell kunskap) inte längre ska vara möjlig.

Mer läsning

Annons