Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga sommarguider på brandbilen - verksamheten är hotad

Veteranbrandbilen har blivit en populär turistattraktion i Sundsvalls stad.
De guidade turerna kan dock komma att ställas in i sommar eftersom kommunen enligt säkerhetsskäl inte kan ställa upp med guider.

Annons

Varje sommarlördag sedan 2009 har Tommy Jansson kört guidade turer för turister med en restaurerad Volvo brandbil från 1935. Under de guidade turerna runt om i stenstaden berättas om Sundsvalls historia. Tommy Jansson är före detta heltidsbrandman, lokalhistoriker och frontfigur i föreningen Sundsvalls brandmän.

Föreningen äger brandbilen, som under vintern står i ett förråd i Skönsmon, och ordnar de guidade turerna i samarbete med Sundsvalls turistbyrå. Veteranbrandbilen som fått smeknamnet Aron har blivit en populär attraktion.

Nu hotas dock hela verksamheten.

– Hittills har jag dragit runt det här i stort sett ensam varje sommar. Det är ohållbart i längden. Det finns några till i föreningen som kan och får köra bilen, men de klarar inte av att guida samtidigt. För att vi ska kunna fortsätta verksamheten så behöver vi helt enkelt guider som kan åka med, förklarar Tommy Jansson.

Föreningen har bett Sundsvalls kommun om hjälp att ordna guider.

– Vi skulle behöva några sommarjobbande ungdomar som skulle kunna få åka med och vara guider. Kommunen har ju sagt att man kommer att anställa sommarungdomar i större skala.

Här har det dock tagit stopp. Föreningen har uppvaktat kommunen en tid men hittills utan resultat. FAVI, Förvaltningen för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration är den avdelning på kommunen som hanterar frågorna om sommarjobb.

Förvaltningschef Ronny Rönnbäck vid FAVI hänvisar till att brandbilen inte är godkänd av Transportstyrelsen.

– Vi kan inte hjälpa till med att bemanna brandbilen med feriejobbare då bilen inte är godkänd av transportstyrelsen för mer än föraren och passageraren, konstaterar Ronny Rönnbäck i ett svar till Tommy Jansson.

Kommunen och arrangörsföreningen tolkar Transportstyrelsens regelverk på lite olika sätt.

Tommy Jansson hävdar att brandbilen är godkänd att köras i kortegefart, i max sju km/tim, med passagerare säkert fastspända.

– Det har vi gjort varenda sommar, och en guide kan sitta lika bra fastspänd som en passagerare, säger Tommy Jansson.

Sundsvalls brandmän tänker gå vidare i frågan. Man hoppas nu på någon form av dispens för att kunna fortsätta verksamheten och använda sig av sommarjobbande guider på brandbilen. Enligt Tommy Jansson fungerar det så på andra platser i Sverige där man har liknande verksamhet.

Mer läsning