Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget beslut om svensk minnesresa till Phuket

Regeringen har inte fattat något beslut om att anordna en minnesresa till Thailand efter tsunamikatastrofen.
Försvarsminister Leni Björklund säger till TT att diskussioner pågår.

Annons
Den svenska regeringen har inte beslutat om någon minnesresa ska genomföras till Thailand för anhöriga till offren för tsunamikatastrofen.
På lördagen bekräftade norska utrikesdepartementet att en sådan resa, där staten står för kostnaderna, kommer att genomföras. Även Danmark och England har liknande planer.
 Rådet för stöd och samordning efter flodvågskatastrofen bereder frågan och ska återkomma till regeringen med förslag, säger Jan Janonius på utrikesdepartementets pressjour till TT.

Ingen finansiering
Rådets pressenhet säger att frågan finns på deras bord men att inga beslut ännu är fattade.
 Vi har fått in en hel del förfrågningar från anhöriga om att åka tillbaka någonting måste man ju göra, säger Kerstin Wigzell, ordförande i rådet, till TT.
Hon tillägger att det inte finns några pengar avsatta för en sådan resa.
Försvarsminister Leni Björklund säger via sin presschef att hon inser att det finns behov av sådana resor och att diskussioner pågår.

Norska staten betalar
Flera hundra anhöriga till norska offer för flodvågen i Asien följer med när regeringen i maj ordnar en veckolång minnesresa till Phuket i Thailand.
De norska myndigheterna betalar resa och uppehälle för anhöriga till de 63 norrmän som har bekräftats döda och de 21 som ännu saknas, skriver Aftenposten.
 Jag tror att alla familjer kommer att vara representerade. Några av dem har anmält arton personer, någon annan tolv. Vi har inte fått någon absolut gräns för hur många som får följa med, men myndigheterna har sagt att de ska vara generösa, säger Christoph Wernersen som är ordförande i anhörigföreningen.
Chathrine Andersen på norska UD bekräftar att anmälningarna strömmar in.
 Väldigt många vill vara med. Billigt blir det inte, men detta är ett löfte som regeringen givit och det löftet ska hållas, säger hon.

Mer läsning

Annons