Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget borättsras trots finanskris

Priserna på villor stiger försiktigt medan bostadsrätterna fortsätter sjunker, enligt de nya siffrorna från Mäklarstatistik. – Men det är inget ras som somliga antytt, säger Fastighetsbyråns vd Per Johnler.

Annons
Under de senaste tre månaderna, juli till september, har borättspriserna gått ner med 5 procent, räknat på hela riket. Villapriserna har i stället stigit något, med 2 procent, under samma tid, jämfört med tremånadersperioden april–juni. Prognosen för villapriserna pekar mot stillastående priser framöver.
Sundsvall följer den allmänna trenden. På ett år har villorna gått upp med två procent och bostadsrätterna gått ned lika mycket.
Nedåt på sistone
Men den pågående finanskrisen har sannolikt bidragit till att trycka ner priserna under de senaste veckorna.
Mäklarstatistiks specialkörning av statistiken för Stockholms innerstad visar att prisnedgången ligger på 6 procent för september jämfört med augusti.
– Det här är fakta och de som hävdat att det varit stora prisras hade fel, säger Fastighetsbyråns vd Per Johnler.
I centrala Stockholm ligger genomsnittspriset per kvadratmeter nu på 49 763 kronor. Det är samma nivå som i december förra året efter en topp i våras.
Johnler konstaterar också att det inte är något stopp på marknaden nu under finanskrisen, även om aktiviteten gått ner. Dessutom säljer allt fler innan de köper en ny bostad.
Oro och avvaktan
– Det är ett tydligt ändrat beteende. Vi märker av en oro och avvaktan på marknaden som naturligtvis är kopplat till det oroliga ekonomiska läget i omvärlden.
Under den senaste tremånadersperioden föll priserna i centrala Stockholm med 6 procent, i centrala Göteborg med 4 procent och i centrala Malmö med 1 procent.
– Storstadsområdena är mer konjunkturkänsliga och påverkas mer av finansoron. Och det finns definitivt faktorer som pressar ned priserna men också signaler åt andra hållet, som räntesänkningen, säger Johnler.
Villapriserna har stigit med 1 procent i Storstockholm från juli till september. I Storgöteborg har villapriserna stigit med 2 procent och i Stormalmö har de stått stilla.

Mer läsning

Annons