Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inget ger så mycket som att ge"

/

Olof Röhlander har vunnit utmärkelser som Årets Talare och Årets Föreläsare och är en av landets mest anlitade i sin bransch. Om några veckor kommer Matforssonen ut med sin nya bok ”Konsten att njuta av livet och ändå få saker gjorda”.
– Det är okej att njuta, säger han.

Annons

När jag ringer upp Olof Röhlander sitter han i en frisörstol i Stockholms innerstad. Tiden är begränsad, även om han bjuder frikostigt. Eftersom frisören tycker det är okej, så passar han på att prata. Vinner lite fri yta i almanackan, som han kanske skulle säga på en föreläsning.

Schemat är annars ganska fullspäckat. Förra veckan blev de åtta föreläsningar. Sedan 2011 har det blivit 1 000. I dag väntar flera telefonmöten.

– Ingen har nog sett så många konferensrum i det här landet som jag på senare år, säger Olof Röhlander.

Samtidigt verkar han njuta. Kanske för att han styr sitt liv dit han vill? Olof Röhlander säger att han avskyr uttrycket ”att ta dagen som den kommer” för det är bara receptet på en dålig dag. I stället förordar han kombinationen av drömmar och strikta planer. Drömmen om att bli pingisproffs tog honom till exempel till bordtennisgymnasiet i Falkenberg som 16-åring. När proffsdrömmen gick om intet, så hade han i alla fall nått elitnivå. Då fick han istället upp ögonen för mental träning, utbildade sig, gjorde karriär och i mellandagarna kommer han ut med sin fjärde bok i ämnet – om konsten att njuta och samtidigt få något gjort. Nämnde jag planering?

I det inledande kapitlet tar Olof Röhlander sig an frågan om det är okej att njuta när andra människor lider i ett samhälle som tyngs av rapporteringen om tiggeri, flyktingströmmar, klimatkris, terrordåd och ekonomiska bekymmer.

– Jag vill vända på begreppet så här: det är väldigt få livsnjutare som hotar världsfreden. Så om fler lärde sig njuta på ett ansvarsfullt sätt, så skulle den här världen bli bättre. En grundläggande tanke är att världen inte blir bättre för att jag blir handlingsförlamad, deprimerad och späker mig själv. Jag vill säga att det faktiskt är okej att njuta och att du inte behöver ha dåligt samvete för att du har stunder av välbehag. Det gör inte världen sämre och betyder inte att du är en känslokall person eller en egoist.

Vad innebär det att ”njuta ansvarsfullt”?

– Ja, det innebär att din njutning inte ska gå ut över andra. Om min njutning får som konsekvens att andra mår sämre, att miljön blir sämre eller att din familj inte får råd att åka på semester för att du ska köpa ny bil, då är det inte ansvarsfullt. Utan man ska kunna njuta tillsammans med andra människor, man ska kunna skapa förutsättningar för njutning som inte bara leder till personlig tillfredsställelse och då kommer man till det här med att ge. Det finns inget som ger så mycket som att ge till andra, säger Olof Röhlander.

En sak han själv förmår njuta av är minnena från uppväxten i Matfors.

– I boken har jag faktiskt med både Matfors och Dannes kiosk. När jag växte upp så var det lyx att få käka strips på Dannes. Har man vuxit upp med det så finns det också kvar. Det visar att njutning inte har så mycket med pengar att göra, utan om vad man föredrar, om ens preferenser. Jag har också väldigt rosa glasögon när det gäller Matfors och vill behålla den idylliska bild jag har av orten. För mig var det en väldigt bra uppväxt som jag gärna vill lyfta fram.

Nästa år fyller Olof Röhlander, men ännu så länge har han ingen kris i sikte. Jämfört med många andras erfarenheter, tycker han även att hans egna bekymmer i vilket fall är små. Men om han har en dålig dag ...?

– Njutning är en inre sak, så ibland kan det räcka med en varm dusch när man kommer hem frusen, en god natts sömn eller att boka av ett möte för att skapa fria ytor när man känner att det händer grejer och saker och ting går dåligt. Det här vill jag hävda är lite av nyckeln för mig och det är därför jag gärna pratar om det i boken. Det gnistrar och glimmar runt en vanlig arbetsdag och har man skygglappar så ser man det kanske inte. När svackorna kommer, så kan det också vara bra och titta i kalendern och leta efter något man kan se fram emot, säger Olof Röhlander.

Mer läsning

Annons