Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget guld för Greven i Vegas

/
  • Viva Las Vegas. Men inte ens Elvis kunde hjälpa Peder Johansson till prispallen i chopperbyggar-VM.
  • Grevens cykel är inte alls byggd för att vinna utställningar, utan för att vara hans egen personliga brukshoj. Temat med Tors hammare är dock en smula publikfrieri, erkänner han – Det är sånt som går hem hos jänkarna, säger han.
  • Årets VM i chopperbygge hölls på Mandalay Bay Convention Center i Las Vegas. Närmare 200 cyklar från 14 länder ställdes ut  den största samlingen rullande konstverk som någonsin har samlats på ett och samma ställe.
  • Hasardens och neonets huvudstad – ljusår från Loning, Indal
  • Världens snyggaste chopper. Roger Goldammer från Kelowna i Kanada försvarade sin titel och blev världsmästare för andra året i rad.

Indal får fortsätta fortsätta vänta på sin första VM-titel. Precis som Peder \"Greven\" Johansson anade gick priset för världens snyggaste chopper till en amerikan. – Men det bryr jag mig inte om. Huvudsaken är ju att jag får vara här och träffa de tunga namnen i branschen.

Annons
På plats i Las Vegas fanns 200 hojbyggare från 14 olika länder och en dem var Peder \"Greven\" Johansson, 41 år, från Indal och Sundsvall.
Jag tror inte att jag har några chanser att vinna, sade han innan finalen i lördags.
För han tar världsmästerskapet med en klackspark. Och egentligen byggde han sin \"Delicate Sound of Thunder\" som sin personliga åkhoj. Men när representanter för arrangörerna bakom världsmästerskapet, den engelska branschtidningen American Dealer News, fick syn på hans bygge på Norrtelje Custom Bike Show utsåg de genast Greven till svensk landslagsman i Las Vegas.
De fastnade för min cykel, framför allt för att den nästan bara är byggd av svenska delar. Framgaffeln och bromsarna kommer från Stockholm, delar av motorn från Delsbo, hjulen från Västerås, belysningen från Göteborg, och ramen har jag gjort själv.
Att få visa upp sitt hantverk för världseliten i Vegas är guld värt för en kille som lever på att tillverka och sälja chopperdelar. USA är den i särklass största marknaden. Han är dock inte så överdrivet imponerad av de amerikanska custombyggarna.
Det finns en del taskiga svetsar och sneda ramar på den här utställningen. Och så är jag inte vidare förtjust i den amerikanska stilen stora klumpiga cyklar med en massa lull-lull som spretar åt alla håll. Det klassiska svenska stuket är betydligt mer kompakt och stilrent.
Segrare blev Roger Goldammer från Kanada med något så unikt som en encylindrig HD med kompressormatning.
Amerikanerna var i förkrossande majoritet på utställningen, men det var européerna som tog hem de flesta priserna. Bland de tolv bästa fanns byggare från Holland, Belgien och Tjeckien och på sjätte plats kom Mika Nieminen från finska Tammerfors.
Efter prisutdelningen gjorde sig Greven och hans fru Visnja redo att åka ner till Los Angeles för att snacka affärer med ännu mer branschfolk. Han verkade tycka att det var rätt skönt att få lämna det lätt hysteriska Las Vegas efter fyra dagar.
Om man gillar hasardspel så bör man trivas här, men det är inget för mig. En sak har jag lärt mig om man vill ha en massa pengar så är det bara hårt arbete och inget annat som gäller.

Mer läsning

Annons